Draadloze verbindingen zijn overal te vinden: van thuis tot op het werk tot diverse koffietentjes, stations, winkels en soms zelfs stadsparken. Ideaal om mee te internetten en op afstand te werken, maar soms ook gevaarlijk.

Met name openbare netwerken zijn gewilde doelwitten voor hackers die andere gebruikers willen bestelen van data of geld.

Met behulp van een Virtual Private Network (VPN) kun je jezelf optimaal beschermen op draadloze netwerken, waar ook ter wereld.

Wat is een VPN precies?

Een VPN creëert een virtueel netwerk tussen twee systemen. In veel gevallen is dit tussen het apparaat van een werknemer aan één kant en het bedrijfsnetwerk aan de andere kant. Deze verbinding verloopt nog altijd over het internet, maar is niet meer zichtbaar voor buitenstanders. Een VPN creëert in principe een soort tunnel tussen de twee apparaten binnen het internet die vrijwel ondoorbreekbaar is.

Een VPN kan ook simpelweg gebruikt worden om te internetten. In dit geval wordt er een virtuele tunnel gecreëerd tussen het apparaat van de gebruiker en de server waarop de website zich bevindt. De data die tussen de twee apparaten loopt, gaat via de VPN server en is volledig onleesbaar voor buitenstaanders, zelfs kwaadwillende overheden.

Dit maakt een VPN extreem veilig en tegelijkertijd een absolute must voor iedereen die veilig wil internetten.

Waarom een VPN een vereiste is voor ieder bedrijf

Contact tussen werknemers buiten het bedrijf en het bedrijfsnetwerk zelf draagt vaak gevoelige informatie. In veel gevallen gaat het ook om financiële gegevens. Deze data kan op een openbaar netwerk zonder beveiliging kinderlijk eenvoudig onderschept worden door hackers.

Wil je weten wat de beste VPN is? Check dit artikel

Dit is zelfs zo eenvoudig, dat ook absolute beginnende hackers een aardige kans hebben dit type informatie in te zien. Werknemers die regelmatig in een koffietentje werken zijn zo een reëel gevaar voor het gehele bedrijf.

Het opzetten van een VPN is eenvoudig en de kosten zijn relatief laag wanneer wordt gekeken naar de baten voor het bedrijf. Ieder bedrijf met werknemers die regelmatig op afstand contact hebben zou absoluut een VPN moeten opzetten.

Is een VPN echt zo veilig?

Een kort antwoord op deze vraag: ja. Een lang antwoord: niet altijd. De data die vervoerd wordt is dankzij een VPN extreem sterk versleuteld. Zelfs de snelste supercomputer doet er enorm lang over om deze data te vertalen naar begrijpbare taal. Voor de gemiddelde hacker is dit dus niet reëel.

Toch zijn de versleutelingen van VPNs meer dan eens doorbroken. Dat zit zo:

Een zeer groot deel van alle VPNs gebruikte een zelfde beveiligingssleutel. Dit is vergelijkbaar met het gebruik van hetzelfde wachtwoord voor iedere online dienst. Het achterhalen van dit wachtwoord is niet zo maar gedaan, maar heb je het wachtwoord, dan heb je direct toegang tot een heleboel gebieden.

Dit is wat NSA is gelukt. Na zeer veel tijd wisten zij een beveiligingssleutel te kraken die door een grote hoeveelheid VPN-netwerken gebruikt werd. Dankzij deze kraak had de NSA in één klap toegang tot zeer veel versleutelde informatie.

Wil je weten wat de beste VPN is? Check dit artikel

Dit was – hoe slecht ook – een prestatie van formaat. Een groot onderdeel van het bekende Wikileaks betreft hacks van VPN-netwerken door de NSA, iets wat hiervoor onmogelijk leek.

Zijn VPNs dan wel echt zo veilig? Toch wel ja:

Tegenwoordig is de beveiliging van de meeste VPN-netwerken unieker. Wordt er één code gekraakt, dan heeft de hacker niet automatisch toegang tot een grote lading VPNs. Ook nu kan het in theorie nog gekraakt worden, maar dit kost zo veel tijd en geld, dat alleen grote overheden hiertoe in staat zou kunnen zijn. Voor de gemiddelde MKB-er betekent dat een VPN dus als volledig veilig beschouwd mag worden.

Wil je weten wat de beste VPN is? Check dit artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER