Het belang van een hecht, geolied team is duidelijk. Een team dat niet goed met elkaar overweg kan functioneert in de meeste gevallen ook niet goed. Het is aan de manager om ervoor te zorgen dat het team goed functioneert.

Dit doet de manager onder meer door te letten op persoonlijkheden en door op het juiste moment leiderschap te tonen, maar ook door zo nu en dan teambuilding activiteiten te organiseren.

Wat is teambuilding?

Het woord teambuilding kent iedereen wel, maar wanneer je vraagt naar een specifieke definitie wordt het vaak lastiger.

Wat is teambuilding nou eigenlijk?

De teambuilding betekenis is eigenlijk niet zo lastig. De definitie is simpel: teambuilding is eigenlijk simpelweg een verzamelnaam voor groepsactiviteiten waarbij samenwerking de rode draad vormt. Het doel is om door middel van teambuilding de sociale binding, samenwerking, het vertrouwen, de groepsdynamiek en zelfs de efficiëntie van het team te verbeteren.

Vanzelfsprekend behaal je dit resultaat niet met een eenmalige teambuilding activiteit. Voor significant succes moet er regelmatig aan teambuilding gedaan worden.

Teambuilding ideeën, teambuilding activiteiten en teambuilding uitjes

Als manager kun je zelf een bepaalde teambuilding activiteit verzinnen of hiervoor een bedrijf in de arm nemen. Het is echter geen slecht idee om het team zelf met teambuildingen ideeën te laten komen. Kies je voor een idee waar het hele team min of meer achterstaat, dan begin je al met een voorsprong.

Het team krijgt zin in de activiteit, wat niet altijd het geval is bij teambuilding uitjes die door anderen bedacht zijn.

Bij het bekijken van de teambuilding ideeën moet wel met een aantal factoren rekening gehouden worden door de manager:

  • Staat samenwerking centraal?
  • Worden teamleden gedwongen samen oplossingen te bedenken?
  • Is de teambuilding activiteit voor iedereen haalbaar (bijvoorbeeld niet zware fysieke activiteit)?
  • Zijn er vertaalslagen te maken naar het dagelijks functioneren van het team?

Kunnen al deze vragen positief beantwoord worden, dan is het een geschikte teambuilding activiteit. De volgende stap is om te kijken naar een locatie waar deze activiteit kan plaatsvinden. Idealiter wordt van teambuilding een uitje gemaakt.

Juist door even weg te zijn van de werkvloer kunnen teamleden elkaar op een andere manier leren kennen en op een andere manier met elkaar samenwerken!

Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om ver weg te zijn, maar dit is niet nodig. Ook een bos, terrein of evenementenruimte elders in de regio kan geschikt zijn voor een teambuilding uitje.

Informatie van het teambuilding uitje verwerken

Voor de manager is het cruciaal om goed te observeren tijdens de teambuilding activiteiten. Let goed op de onderlinge samenwerking, de punten die goed gaan, de mindere punten en probeer dit te vertalen naar de dagelijkse werksfeer.

Het is een goed idee om als leidinggevende tijdens het observeren enkele aantekeningen te maken, zodat later nog eens rustig door de teambuilding activiteit heengelopen kan worden. Laat ook de teamleden kort opschrijven wat zij van de activiteit vonden en hoe samenwerkingen en onderlinge communicatie verliep.

Deze informatie kan vervolgens verwerkt worden en door de manager gebruikt worden om het team op de werkvloer beter te laten functioneren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER