Voor heel veel bedrijven ligt de dreiging al lang niet meer bij de inbreker die met een koevoet het pand binnendringt en leeghaalt. De echte dreiging ligt voor een groot deel op het platform waar ook bijna uitsluitend gewerkt wordt: het internet.

Het internet biedt een hoop, maar kent ook veel gevaren.

Voor bedrijven betekent dit dat het zichzelf optimaal moet beschermen tegen kwaadwillende personen en software. Met de juiste virusscanners, firewall, anti-malware en voorlichting kan hiertoe een zeer grote stap gezet worden.

Virusscanners en firewalls voor bedrijfscomputers

Voor een klein bedrijf lijkt een virusscanner en firewall misschien niet altijd een vereiste. Immers, wie ziet een klein bedrijf dat niet direct opvalt als doelwit?

Een foute gedachte, want juist kleine bedrijven zijn geliefde doelwitten.

De reden hiervoor is dat juiste kleine bedrijven met deze gedachten makkelijk te pakken zijn voor hackers. Zij kunnen data en soms zelfs geld wegsluizen. Door gebrekkige beveiliging kan het bovendien ook nog onopgemerkt gedaan worden in sommige gevallen.

Het is voor bedrijven, klein of groot, dan ook essentieel om zowel virusscanners als firewalls te installeren. Firewalls kunnen op maat gemaakt worden, om optimaal te voorzien in de behoeften van het bedrijf.

Een firewall beschermt het bedrijfsnetwerk op diverse manieren:

Zo filtert het alle in- en uitgaande data vooraf gebaseerd op specifieke regels. Niet alleen wordt inkomende data zo gescreend, maar ook uitgaande. Soms kan het voorkomen dat het bedrijfsnetwerk per ongeluk zo veel berichten verstuurt, dat het wordt aangegeven als een spam-bom door andere netwerken.

Dit kan ertoe leiden dat toekomstige berichten vanuit het netwerk geblokkeerd worden. Een firewall kan dit tegengaan.

Uiteraard beschermt een firewall het netwerk ook tegen mogelijke indringers en software met kwade bedoelingen. Ook kan met een firewall bepaald worden wat voor type websites werknemers wel en niet kunnen bereiken, bijvoorbeeld om te voorkomen dat ze naar risicovolle websites surfen.

Een virusscanner is een belangrijke aanvulling op de firewall singulair pill.

Virusscanners scannen continu het netwerk en systemen op mogelijk kwaadwillende software (malware). Iets wat door de firewall heen glipt wordt zo door de virusscanner alsnog opgeruimd. Met behulp van een VPN kunnen verbindingen nog veiliger gemaakt worden.

Voorlichting: essentieel voor optimale bescherming

Zonder de juiste voorlichting kan zelfs met een firewall, virusscanner en VPN er nog een hoop misgaan op het gebied van databeveiliging. Een goed voorbeeld is Hillary Clinton die besloot gevoelige informatie te versturen vanaf haar persoonlijke, niet-voldoende beveiligde emailadres.

Werknemers moet geleerd worden welke acties horen bij veilig werken en welke acties risicovol zijn. Beveiligingssoftware helpt namelijk met de bescherming, maar kan door verkeerd gebruik alsnog omzeild worden door kwaadwillende personen en software.

LAAT EEN REACTIE ACHTER