Het is een trend die al langer toeneemt in populariteit en anno 2019 is daar alle reden voor: we werken harder dan ooit, maar belasten het milieu ook meer dan ooit.

Er is gelukkig een mogelijkheid waarmee beide problemen een handje worden geholpen, en het is nog simpel ook: water drinken.

Vermoeidheid komt veel voor op de moderne werkvloer, waar lange dagen gemaakt worden, de druk hoog is en er continu gepresteerd moet worden. Vermoeidheid komt door het lange werken, maar vaak ook door een gebrekkige levensstijl. Denk hierbij aan een slecht dieet, weinig beweging en te weinig nachtrust.

Water: ondergewaardeerd

Kijkende naar het gemiddelde eet- en drinkgedrag op de Nederlandse werkvloer, dan zijn we vaak nog niet zo gezond bezig als we vaak willen pretenderen.

Veel koffie vol caffeïne, een snelle hap die niet altijd gezond is en op zijn tijd een biertje, wijntje of frisdrank.

Niet erg om van te genieten, maar in veel gevallen ligt het gebruik vrij hoog. Dat, terwijl het Nederlandse kraanwater van een bijzonder hoge kwaliteit is.

Water is perfect voor hydratatie en kan ook klachten als vermoeidheid en hoofdpijn tegengaan wanneer dit veroorzaakt wordt door een (relatief) vochttekort, wat minder ongebruikelijk is dan je wellicht zou denken.

Het milieu en de impact hierop

Naast de gezondheid, is er ook een argument te maken voor het drinken van water op het gebied van milieu.

De belasting op het milieu bij de productie (of beter gezegd reiniging) van water is een stuk lager dan bijvoorbeeld de koffie- of frisdrankproductie.

Neem dan ook nog eens mee dat koffie en frisdrank vaak in plastic kopjes of flesjes komt en het is al snel duidelijk: de dranken hebben een fikse impact op het klimaat.

Met water is dat probleem er niet. Je trekt de kraan open of zet je glas onder een waterkoeler die je op veel werkvloeren wel kunt vinden. De impact op het klimaat is klein, het water is verfrissend en ook nog eens goed voor. De ideale combinatie toch?

Waterkoeler op kantoor

Het is een klassiek beeld en gelukkig nog lang niet aan het verdwijnen: de grote waterkoeler op het werk met vers, koud water.

Meestal koop je een koeler in de vorm van een abonnement, waar het water in grote flessen wordt aangeleverd. Deze flessen worden hergebruikt of gerecycled, om de impact op het klimaat zo klein mogelijk te houden.

Niet alleen heb je zo fris water, bij een goede leverancier is het ook nog eens water uit een goede bron, zodat je in feite mineraalwater kunt drinken, zonder telkens een flesje Spa of Chaudfontaine te hoeven kopen.