Beveiliging van de data van een bedrijf is van groot belang, in sommige gevallen zelfs van levensbelang voor het bedrijf. Toch is databeveiliging bij veel bedrijven, met name kleinere bedrijven die niet primair online actief zijn, een ondergeschoven kindje.

Dit is zonde en gevaarlijk, omdat een datalek zeer grote gevolgen voor ieder bedrijf kan hebben, van financiële schade tot gezichtsverlies tot zelfs faillissement. Gelukkig zijn er veel manieren om het netwerk van het bedrijf optimaal te beschermen tegen binnendringers.

Voor veel bedrijven is het belangrijk om verder te gaan dan de wettelijke vereisten omtrent databeveiliging. Hoewel kostbaarder is een nog sterkere beveiliging verstandiger.

Complete databescherming mogelijk?

Vooropgesteld: complete bescherming van het netwerk is eigenlijk onmogelijk. De strijd tussen databeschermers en hackers is er één waar de beschermers in veel gevallen één stap achterlopen. Dat komt omdat bescherming in veel gevallen met name reactief is: er wordt gereageerd op de acties van hackers.

Gelukkig gaan beveiligingsbedrijven hier slim mee om:

Veel bedrijven die zich bezighouden met databeveiliging huren daarom zelf hackers in, zogenaamde ethische hackers, die de bescherming op de proef stellen. Ook weet men waar mogelijke zwakke plekken liggen en kunnen deze voor er schade is versterkt worden.

Toch blijft het een oneindig kat-en-muisspel, wat alleen al blijkt uit het feit dat zelfs nationale veiligheidsdiensten soms gehackt kunnen worden.

Gevaren van mobiele verbindingen en netwerken

Het lastige van deze tijd is dat werknemers steeds vaker op afstand en via mobiele apparaten toegang hebben tot het bedrijfsnetwerk. Enerzijds is dit erg waardevol, omdat er zo zeer efficiënt gewerkt kan worden.

Er zit echter ook een flinke keerzijde aan:

De datastroom is minder makkelijk te traceren. Zelfs met sterke beveiligingsprotocollen kan het soms voorkomen dat een buitenstaander toegang kan verwerven en zo data kan kopiëren, toevoegen of verwijderen.

Met de juiste beveiligingssystemen kan de volledige datastroom getraceerd worden. Zo kan altijd gezien worden wat er gebeurt met de data, op welk moment en door welke persoon.

Een belangrijk onderdeel van mobiele beveiliging is het gebruik van een zogenaamde VPN. Lees hier meer over op de pagina verbinding beveiligen met een VPN.

Virusscanners, firewall, anti-malware

Databeveiliging is in een stadium waar het voor leken extreem complex en diepgaand is. Toch zijn er soms dodelijk eenvoudige manieren waarop een hacker weet binnen te dringen in een netwerk. Niet zelden weet een buitenstaander bijvoorbeeld een netwerk binnen te dringen met behulp van een simpele phishing-mail.

Wat was dat ook al weer?

Bij een phishing-mail doet de hacker zich voor als iemand van het bedrijf, een bank, verzekeraar of soortgelijke instantie. De lezer wordt om diverse redenen gevraagd in te loggen via een link. Deze link leidt hem of haar naar een website die identiek is aan die van het bedrijf waar de persoon mee denkt te communiceren.

In werkelijkheid gaat het echter om een website van de hacker, die als enige doel heeft om data te verzamelen waarmee toegang tot het bedrijfsnetwerk verworven kan worden.

Dit type phishing kan soms eenvoudig met behulp van de juist anti-malware en firewalls voorkomen worden. Er bestaat bijvoorbeeld software die phishing-websites kan herkennen. Lees meer op de pagina virusscanners, firewall en anti-malware voor zakelijke computers.

Wifi of internetkabel?

Op zowel het gebied van veiligheid als internetkabel wordt regelmatig de vraag gesteld: wifi of internetkabel? Beide verbindingsmethoden hebben zowel nadelen als voordelen. Zo is wifi vanzelfsprekend zeer prettig in het gebruik: je zit niet vast aan één plek voor internet. Tegelijkertijd is wifi potentieel een stuk onveiliger.

Wel kan wifi goed beveiligd worden.

Op het gebied van snelheid is de internetkabel normaal gesproken sneller, hoewel ook wifi-technologie in rap tempo geavanceerder en sneller wordt. Meer weten? Bekijk dan de pagina wifi of internetkabel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER