Het digitale tijdsperk waar we nu in leven heeft ons extreem veel gebracht, maar ook enkele risico’s vergroot. Steeds vaker worden Nederlanders slachtoffer van identiteitsfraude. Via het internet slagen criminelen er soms kinderlijk eenvoudig in om persoonlijke gegevens van een persoon, maar soms ook bedrijfsgegevens binnen te halen, die vervolgens worden gebruikt voor criminele handelingen.

In sommige gevallen gaat dit op een zeer gewiekste methode, die zelfs experts kunnen overvallen, maar in het overgrote deel van de gevallen kan diefstal van (persoons)gegevens erg eenvoudig worden voorkomen.

Managing-it.nl geeft je enkele belangrijke tips om je data te beveiligen en identiteitsfraude te voorkomen.

Diefstal van persoonsgegevens

Persoonsgegevens kunnen voor diverse doeleinden gebruikt worden door criminelen. Ze kunnen gebruikt worden om producten te kopen (als men ook bepaalde betaalgegevens heeft gestolen), maar ook gebruikt worden om andere mensen op te lichten.

Diefstal kan op diverse manieren plaatsvinden. Zo gebruikt men diensten als Marktplaats om een nep-verkoop op te zetten en hierbij om gegevens te vragen “ter verificatie” die eigenlijk gebruikt worden om persoonsgegevens te verzamelen.

Een veel gebruikte methode is het gebruik van phishing-emails. Hierbij doet de crimineel zich voor als een instantie, bijvoorbeeld een bank, en wordt het slachtoffer naar een nepsite geleid, die vaak 1-op-1 hetzelfde oogt als die van de betreffende instantie.

In dergelijke gevallen is simpelweg oplettendheid en kennis over de werkwijze van criminelen de beste manier om diefstal te voorkomen. Houd er rekening mee dat instanties in principe nooit om gegevens zullen vragen. Zo heeft een bank natuurlijk je persoonsgegevens, banknummer en andere relevante informatie. Hier zal nooit om gevraagd worden.

Diefstal via open Wifi-netwerken

Een andere methode voor datadiefstal is via open Wifi-netwerken. Een open Wifi-netwerk is relatief makkelijk te gebruiken om internetverkeer van andere personen te onderscheppen.

De crimineel kan uit dit internetverkeer soms schrikbarend veel informatie ophalen.

Een oplossing hier is het gebruik van een VPN. Met een VPN creëer je in feite een digitale tunnel van jouw systeem naar dat van de bestemming.

In deze tunnel ben je onzichtbaar voor buitenstaanders. Het is praktisch onmogelijk om deze verbinding te kraken vanwege de geavanceerde encryptie. Zelfs voor een gemiddelde nationale overheid is dit soms vrijwel onmogelijk.

Lees hierover ook meer in het uitgebreide artikel identiteitsfraude uitgelegd van VPNgids.nl.

Neem geen risico’s

Een veelgehoord excuus is “het overkomt mij toch niet”. Hierdoor werken veel mensen via onbeveiligde verbindingen, letten ze niet goed op de afzenders van e-mails en zijn ze simpelweg goedgelovig op platforms als Marktplaats.

Dat is zonde, want voor identiteitsfraude ben je zo een eenvoudig slachtoffer. Wees online voorzichtig en beveilig je werk en verkeer zo goed mogelijk. Zo voorkom je identiteitsdiefstal.