Misschien niet iedereen zal het gelijk toegeven, maar persoonlijke ontwikkeling is weldegelijk voor iedereen een behoefte. Bij de een meer intrinsiek dan de ander, maar er is altijd wel een vorm van persoonlijke ontwikkeling aanwezig.

Vaak zien we dit wel terug binnen het werkvlak. Denk aan de kansen om door te willen groeien naar een hogere functie of de specialisatie in een bepaald vakgebied. Dit zijn allemaal drijfveren die iemand aan kunnen sporen tot het verder ontwikkelen van zichzelf. Lees hier meer over waarom persoonlijke ontwikkeling zo belangrijk is.

Werknemer

Het enkel kijken naar het netto salaris en of je bijvoorbeeld een auto van de zaak krijgt, wordt steeds minder belangrijk. Waar het vroeger voornamelijk ging om extrensieke motivatie, zien we steeds meer intrinsieke motivatie bij de werknemers terugkomen. Er wordt dus vaak gekeken bij een vacature of er de mogelijkheid is om door te groeien en tijd te besteden aan talentontwikkeling. Dit geeft je de mogelijkheid om je te onderscheiden van de andere binnen het werkveld en te ontplooiien tot een specialist.

Kansen voor beide partijen

Dit is niet alleen aantrekkelijk voor een werknemer, maar ook voor een werkgever. Doordat jij je blijft ontwikkelen heb je vaak ook meer plezier in je werk dan collega’s die niet aan hun persoonlijke ontwikkeling kunnen werken. Dit zorgt voor een extra gemotiveerder collega op de werkvloer en ook voor een veel aangenamere sfeer. Daarnaast ga je vaak een wat langer dienstverband aan bijvoorbeeld minimaal drie jaar in plaats van 1 jaar en heb jij als zowel de werkgever meer vastigheid.

Nadelen

Je zou denken dat ruimte voor persoonlijke ontwikkeling alleen maar voordelen kent. Helaas is dit niet bij elke organisatie het geval. Het is namelijk mogelijk dat je ergens terecht komt waar zij al een bepaalde koers voor jou uitgestippeld hebben binnen de organisatie. Dit zien we veel terug bij werknemers die nog niet zo goed weten welke richting zij op willen met hun carriere met als gevolg dat zij het gevoel hebben een bepaalde richting op te worden gedrukt door de werkgever zonder daar enige plezier in te hebben. Het is daarom dan ook van belang dat je voor jezelf goed in kaart hebt waar jij jezelf graag zou willen zien over een aantal jaar en over welke kennis je al wel en welke kennis je niet beschikt. Zo kan je goed aangeven bij je werkgever wat voor jou belangrijk is en een waardevolle bijdrage heeft aan jouw persoonlijke doelen.

Persoonlijke ontwikkeling wordt dus steeds belangrijker. Niet alleen bij de werknemer, maar ook bij de werkgever. Vaak staat er in een vacature aangegeven of er ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en/of doorgroeimogelijkheden. Daarnaast vindt elke werkgever het een plus om tijdens het sollicitatiegesprek te horen dat de potentiele werknemer leergierig is.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER