Het in Litouwen gebaseerde peer-to-peer leenplatform NEO Finance gaat een beursgang maken door middel van een IPO. Op het snelgroeiende platform van NEO Finance kunnen gebruikers rechtsreeks geld lenen aan andere gebruikers tegen relatief hoge rentes van gemiddeld 14 procent per jaar.

Hoe werkt NEO Finance precies?

Het bedrijf beschikt over een zogeheten Electronic Money Institution licentie. Dit betekent dat NEO Finance onder toezicht staat van de centrale bank van Litouwen, en er minimaal eenmaal per jaar een audit moet plaatsvinden. Ook levert het bedrijf continu belangrijke documentatie aan de centrale bank.

Gebruikers van het platform kunnen al vanaf een bedrag van 10 euro geld lenen aan andere gebruikers. Het maximale bedrag dat geleend kan worden ligt op dit moment op €15.000

NEO Finance wordt gekenmerkt door een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid en uitgebreide keuzemogelijkheden, en gebruikers van het platform zullen altijd hun eigen IBAN account behouden. Het geld blijft zo op naam staan van de gebruiker in kwestie, die in hoge mate zelf kan bepalen aan wie hij of zij geld leent.

Het lenen van geld wordt op deze wijze zeer toegankelijk gemaakt voor particulieren.

Beursgang naar NASDAQ First North

Gezien de zeer snelle groei (omzetstijging van 112% in 2018) lijkt een IPO een logische vervolgstap. NEO Finance zal zo naar de beurs in Vilnius (NASDAQ First North) gaan, en haar diensten ook in Nederland gaan aanbieden.

Ook voor Nederlandse investeerders is deze IPO daarom zeker interessant. We zetten kort de belangrijkste statistieken op een rijtje:

Wat zijn de IPO doelstellingen?

  • Soft cap van €500.000
  • Hard cap van €2.500.000
  • Minimale prijs per aandeel is €3.14
  • Maximale hoeveelheid aandelen: 769.178

Belangrijke statistieken NEO Finance

  • Inmiddels zijn er meer dan 7000 actieve investeerders
  • Er zijn bijna 60.000 geregistreerde leners op het platform actief
  • Inmiddels is er meer dan 30 miljoen euro aan leningen gefinancierd
  • Het bedrijf kende maar liefst 112% omzetgroei in 2018


Geïnteresseerde investeerders kunnen op de website van NEO Finance meer documentatie vinden en zich direct aanmelden voor de IPO en updates.

De IPO zal nog lopen tot 4 juni 2019.