Anno 2020 zijn er nog weinig mensen die nooit hebben gehoord van cryptocurrency. Met name de eerste munteenheid, Bitcoin (BTC), geniet grote bekendheid, maar ook iets kleinere munten als Ethereum (ETH), XRP en Litecoin (LTC) zijn inmiddels redelijk bekende namen bij het grotere publiek.

Met name rond 2018 en 2019 was er wereldwijd veel aandacht voor cryptocurrency, gestuwd door de snelle stijgingen van de waarde van Bitcoin in deze periode. In het kielzog van Bitcoin steeg ook de waarde van andere munteenheden snel, hoewel er in beide gevallen ook een fikse correctie kwam.

Naast de waarde van de cryptomunten, komt de aandacht voornamelijk voort uit de technologie erachter: blockchain en bovendien de specifieke blockchaintechnologie die munten uniek maakt.

Eén van de wonderkinderen in cryptoland was Ethereum (munteenheid: Ether), dat wordt gezien als een grote kanshebber om boven alle cryptomunten uit te stijgen. De techniek is slim en innovatiever dan veel andere initiatieven.

De vraag is echter, wat is de status van Ethereum anno 2020?

Opfrisser: Ethereum versus Bitcoin

Ethereum is al jaren de nummer 2 in cryptoland achter Bitcoin, de ‘originele’ munt waarmee het allemaal is begonnen. Achter Ethereum zit een professioneel team dat constant werkt aan de ontwikkeling van de technologie.

Deze technologie is deel van de reden dat men veel vertrouwen heeft in Ethereum. Hoewel de Ether-munt misschien niet een regulier betaalmiddel gaat worden, kan de achterliggende technologie wel in diverse branches toegepast worden.

Hierbij kan gedacht worden aan de verzekeringsbranche tot zelfs het vastleggen van testamenten in de blockchain.

Ethereum doet het op basis van technologie op sommige punten net wat beter dan Bitcoin. Zo duurt het bij Ethereum ongeveer 10 tot 15 seconden voordat er een block wordt gevormd, tegenover 10 minuten van Bitcoin. Dit betekent in de praktijk dat de handelingssnelheid bij Ethereum sneller is, wat diverse voordelen heeft.

Daarnaast wordt Ethereum ook gezien als veiliger dan Bitcoin, doordat er meer verificatie van transacties plaatsvindt.

Door de opmaak van de technologie is het moderne Ethereum in principe onhackbaar. Anders dan een grote bank, kan er dus weinig misgaan bij Ethereum als je zelf goed je wallet afschermt.

Ethereum kopen blijft daarom ook anno 2020 toenemen in populariteit. Dit kan bijvoorbeeld bij Satos.

Recente ontwikkelingen

Het jaar 2019 was een bijzonder goed jaar voor Ethereum. Uit cijfers blijkt dat het aantal 1,4 miljoen actieve dApp users voor Ethereum, een toename van 600.000 ten opzichte van 2018. Dit laat zien dat Ethereum voor een groot aantal gebruikers en bovendien developers een interessante cryptotechniek heeft om op verder te bouwen en gebruik van te maken.

Hoewel Ethereum net als alle andere crypto’s te maken had met een verval in waarde in 2019, is het wel één van de crypto’s die hierin de meeste stabiliteit heeft getoond door de maanden heen. Ook dit spreekt in het voordeel van Ethereum en laat volwassenheid zien.

Het jaar 2020 belooft echter bijzonder te worden. Ontwikkelaars van Ethereum werken aan de lancering van Ethereum 2.0, dat overgaat op een proof-of-stake-protocol. 2020 zou het jaar moeten zijn van de zogenaamde fase-0-lancering.

Hoewel ook Ethereum vooralsnog de effecten voelt van Covid-19, lijkt Ethereum desalniettemin één van de meest interessante crypto’s dit jaar om in de gaten te houden.