Helaas komt het steeds vaker voor dat facturen niet op tijd of zelfs helemaal niet worden betaald. Dat is een wezenlijk probleem, want een deel van de faillissementen in het MKB worden veroorzaakt doordat debiteuren niet of te laat betalen.

Het levert menig ondernemer slapeloze nachten op. In dit artikel vind je daarom vier stappen die je zelf kunt zetten om onbetaalde facturen te innen.  

Stap 1 Stuur een betalingsherinnering

Na het verstrijken van de betalingstermijn uit de factuur, is de eerste stap om je debiteur een betalingsherinnering te sturen. Dat doe je doorgaans 2 dagen na het verstrijken van de betalingstermijn.

De brief (incl. originele factuur) dient ook echt ter herinnering, want mogelijk was je debiteur oprecht vergeten te betalen. Een voorbeeldbrief kan je hier voor eigen gebruik downloaden.

Stap 2 Bel je debiteur

Na het versturen van de betalingsherinnering is de volgende stap het bellen met je debiteur. Tijdens het telefoongesprek maak je concrete afspraken of stem zo nodig een betalings­regeling af.

Het is verstandig om alle afspraken over betaling, de termijnen, consequenties bij niet betalen e.d. na het telefoongesprek op de mail te zetten zodat voor beiden duidelijk is wat de afspraken zijn. 

Stap 3 Verstuur een aanmaning

Indien er na de stappen 1 en 2 nog niet is betaald, wordt het tijd voor het versturen van een aanmaning. Een aanmaning is strenger van toon en de betalingstermijn is ook korter.

Het is tenslotte belangrijker dat een debiteur alsnog snel betaalt.

Stap 4 Geef je incasso uit handen

Wacht niet te lang met het uit handen geven van onbetaalde facturen. Voor hetzelfde geld gaat het niet goed met een bedrijf en loop je het risico dat je helemaal niet meer krijgt waar je recht op hebt.

Daarnaast is het incassorecht behoorlijk specialistisch en kan een expert meer pressie uitoefenen waardoor een factuur doorgaans snel wordt betaald.

No cure no pay

Ben je op zoek naar een partij die voor jou een incasso uit handen neemt, dan zie je overigens regelmatig de term ‘no cure no pay’ voorbij komen. Het is verstandig om in je zoektocht naar de juiste partner uit te zoeken wat de voorwaarden zijn.

Bij no cure no pay betaal je bijvoorbeeld alleen als de zaak succesvol wordt afgerond in tegenstelling tot wanneer een uurtarief wordt gehanteerd. In het laatste geval betaal je altijd voor de uren die zijn gemaakt, los of er überhaupt succesvol is geïncasseerd.

Bij het selecteren van een partij is het dan ook belangrijk om op de verschillende werkwijzen en mogelijkheden te letten. Tenslotte wil je dat jouw incassozaak zo snel en efficiënt mogelijk wordt opgepakt, zonder dat het je ’s nachts wakker houdt.