In de huidige tijd is een bedrijfskantoor, huis, of zelfs koffieplek zonder wifi eigenlijk ondenkbaar. Met goede reden, want wifi maakt het mogelijk om eenvoudig goedkope toegang tot het internet te krijgen met mobiele apparaten als smartphones, laptops en tablets.

Toch is ook de ethernetkabel nog niet volledig vergeten.

Wederom met goede reden: de ethernetkabel heeft duidelijk voordelen ten opzichte van wifi. Zetten we de voor- en nadelen van beide verbindingsmethoden tegenover elkaar, dan is het lastiger om een winnaar aan te wijzen dan je vooraf zou denken.

Wifi en ethernetkabel: wat is het verschil?

Wifi is een draadloze verbinding die vanaf een vast punt verspreidt wordt over bijvoorbeeld de kantoortuin. Dit vaste punt is een router, die met een kabel verbonden is met de kabels van de provider.

Een ethernetkabel is simpelweg een verlenging van deze kabel, helemaal tot in de computer of laptop. Beide bieden ze snelle internet, maar niet geheel op dezelfde wijze.

Snelheid

Kijken we naar snelheid, dan is de ethernetkabel de duidelijke winnaar. Het is namelijk fysiek onmogelijk dat een wifi-netwerk sneller is dan internet via de kabel. Een draadloos signaal komt van het vaste punt. Vanaf dit vaste punt is er altijd verval, verbetering is niet mogelijk.

Dit verval wordt tegenwoordig behoorlijk beperkt met sterke routers, maar de kabel zal altijd sneller blijven. Wel is het de verwachting dat de toekomst routers brengt die zo sterk zijn, dat ze op redelijk afstand vrijwel net zo snel zijn als internet via de kabel.

Veiligheid

Ook op het gebied van veiligheid wint de ethernetkabel het. Er wordt hard gewerkt aan veilige wifi-netwerken, maar kwetsbaar blijven ze altijd. Gebruikers van het wifi-netwerk kunnen hier zelf ook iets aan doen, bijvoorbeeld door een VPN te installeren in combinatie met een sterke firewall.

Ondanks dit blijft de ethernetkabel iets veiliger, hoewel met de juiste beveiligingsmaatregelen het verschil eigenlijk nihil is. Een voorzichtige overwinning voor de ethernetkabel.

Gebruiksgemak

Het is vanzelfsprekend: op het gebied van gebruiksgemak is wifi de absolute winnaar. Met een kabel zit je altijd vast aan één plek waar het werk gedaan moet worden. Bewegingsruimte is er nauwelijks. Sterker nog, telefoons en tablets kunnen niet eens gebruik maken van een normale internetkabel.

Met een sterk wifi-signaal hoef je nooit na te denken over je werkplek. Wil je even ergens anders werken, dan kun je eenvoudig even in de kantine of net buiten het pand gaan zitten.

Eén oplossing is er voor de kabel:

De powerline. Met een powerline verloopt het internet niet via een ethernetkabel, maar via de elektriciteitsdraden. Je hebt dus enkel een stopcontact nodig om te verbinden met het internet. Toch kan ook deze oplossing niet op tegen een wifi-netwerk.

Ethernetkabel én wifi?

Het is duidelijk dat zowel de ethernetkabel als wifi zijn eigen voordelen heeft. Puur vanwege het gebruiksgemak wint wifi het over het algemeen van de kabel. Toch is de beste optie wellicht een combinatie van beide. Vaste desktops op kantoor zijn het beste af met een kabel vanwege de snelheid en beveiliging.

Voor mobiele apparaten, bijvoorbeeld een laptop, is er dan tevens de mogelijkheid om op kantoor de kabel te gebruiken. Voor andere situaties is het wifi-netwerk voldoende.

Optimaal internetten op het werk? Gebruik zowel een ethernetkabel en wifi!

LAAT EEN REACTIE ACHTER