Duurzaamheid wordt in deze tijd belangrijker en belangrijker. Klimaat stakers, Greta Thunberg en alle andere klimaat junkies. Ook de overheden zijn steeds strenger op klimaatregels. Dat zet je toch wel aan het denken, voldoet mijn bedrijfspand eigenlijk wel aan alle regels? Een energielabel bedrijfspand geeft inzicht in de energieprestaties.

Wat is een energielabel? 

Een energielabel voor je bedrijfspand is een maatstaf die bepaald hoe groen een product of pand is. De schaal begint bij A, B, C enzovoort. A is de ‘sweetspot’ voor de echte groen fanaten. Het is echter niet vereist om in het bezit te zijn van een A-label. Maar leuk zo’n energielabel, is dat ook verplicht voor mijn pand? 

Verplicht energielabel bedrijfspand

Een energielabel voor je bedrijfspand aanvragen is niet in alle gevallen verplicht. Je moet in eerste instantie, in het bezit zijn van een label, wanneer je het pand verkoopt of verhuurd. Voldoet je bedrijfspand niet aan deze regel? Dan komt De Inspectie Leefomgeving & Transport bij je aan de deur om geld te innen. Het er maar bij laten zitten is dus geen optie.

Overheidsgebouwen die groter zijn dan een bepaalde oppervlakte zijn altijd verplicht om het label zichtbaar op te hangen. Huur je een gebouw van de overheid? Dan ben je net zo goed verplicht om het goede label te laten floreren in je kantoorruimte. 

Minimaal energielabel C in 2023

In een wet uit 2012, staat beschreven, dat alle kantoorpanden, vanaf januari 2023 in het bezit moeten zijn, van het C-label. Geen energielabel C? Dan mag het bedrijfspandpand niet meer gebruikt worden tot het C-label is verkregen. Er zijn ook uitzonderingen, zo hoef je niet aan de regel te voldoen, als je maar een klein deel van het gehele pand in gebruik hebt. Wel zo prettig. 

Energielabel bedrijfspand offerte aanvragen

Een aanvraag voor een label is in een aantal seconden geregeld. Maar je wilt natuurlijk wel de goedkoopste? Via EnergielabelOffertes.nl vergelijk je gemakkelijk verschillende aanbieders. Met een paar klikken op de  heb je een afspraak geregeld met een energieadviseur, die jouw pand op duurzaamheid inspecteert. Na uitgebreide notities, bepaalt hij welk label je bedrijfspand krijgt. 

 

Het verkregen label is tien jaar geldig. Niet tevreden met je label? Geen probleem. Met een paar veranderingen in isolatie of ketels is je pand weer klimaat junkie proof. Wat wil je nog meer?