Ga je starten als ondernemer in de zakelijke sector, dan kun je tegen forse opstartkosten aanlopen. Sommige kosten kun je bijna niet voorkomen, maar in veel gevallen zijn er besparingen mogelijk. Dit kan zijn op het gebied van hardware, maar ook werkplek.

Managing-it.nl geeft je vijf slimme bespaartips.

1. Refurbished hardware

De gemiddelde ondernemer heeft hardware nodig om zijn of haar werk te kunnen doen. Werk je veelal achter een computer, dan kun je zelfs niet zonder.

Hoe veel je de computer ook nodig hebt, geld besparen is altijd nodig. Voor veel soorten werk hoef je namelijk niet de beste of nieuwste computer, maar kun je met een tweedehands computer alles doen.

Met zogenaamde refurbished hardware kun je geld besparen, terwijl je in feite niet inlevert op kwaliteit. Refurbished hardware koop je bijvoorbeeld bij Hardwareprins.

2. Marketingkosten? Nee, nog niet

In veel gevallen heb je in de beginfase geen marketing nodig om werk te krijgen.

Natuurlijk, reclame is fijn, maar niet essentieel in een beginfase. Beter is het om in te zetten op mond-tot-mondreclame.

Vertel mensen om je heen wat je doet, laat werk zien en vroeg of laat gaat het balletje rollen en krijg je de eerste aanvragen via kennissen.

Marketing is nuttig, maar zeker voor een beginnende ondernemer erg kostbaar.

3. Kantoor of thuis

Een kantoor is een prettig werkplek: je associeert het met werken en kunt makkelijker werk met privé scheiden.

In de beginfase kan het echter goed zijn om toch een tijdje thuis te werken, wanneer iedere cent nog meetelt.

Probeer thuis een omgeving te creëren waar je prettig werkt, bij voorkeur een andere plek dan waar je ‘s avonds tot rust komt, om nog enige scheiding tussen werk en privé te hebben.

4. Sociale onderneming? Onderzoek stimuleringsregelingen

Heb je een sociale onderneming, dus een onderneming die een directe, meestal innovatieve bijdrage levert aan de samenleving, dan kun je soms in aanmerking komen voor subsidies en vergelijkbare regelingen.

Onderzoek of dit in jouw gemeente het geval is. Ook landelijk kun je hier soms aanspraak op maken.

5. Investeer

Geld besparen? Investeer!

Het klinkt tegenstrijdig, maar werkt in de praktijk wel. De sleutel is om te investeren in essentiële zaken die je direct helpen om je werk sneller, beter of efficiënter uit te voeren.

Wees kritisch in je investeringen, maar wees niet bang om geld uit te geven. Wanneer het je helpt om sneller te groeien, is de investering het altijd waard.