Je hebt je droombaan gevonden. Het heeft alles wat jij zoekt in een baan en jij voldoet aan alle eisen die in de vacature genoemd worden. Een perfecte fit dus. Maar nu moet je de werkgever hiervan nog overtuigen.

Jouw cv moet daarom top zijn. Ook al denk je dat jouw cv goed genoeg is, vaak zitten er zonder dat jij het weet nog schoonheidsfoutjes in die je die droombaan kunnen kosten. Hieronder staan enkele tips om jouw goede cv top te maken.

Iedere vacature een eigen cv

Stuur jij op elke vacature hetzelfde cv? Dan loop je veel kansen mis. Net als je motivatiebrief moet je je cv aanpassen aan de vacaturetekst.

Zorg dat de eisen die in de vacature gesteld worden, geaccentueerd worden in jouw cv. Zet de relevante ervaringen bovenaan of zorg op andere manieren dat dit eruit springt.

Laat in jouw cv doorschemeren dat het bedrijf en jij de neuzen dezelfde kant op hebben staan.

Maak het persoonlijk

Laat in je cv ook zien wie jij bent. Een meer traditionele methode om dit te doen is het plaatsen van jouw hobby’s en nevenactiviteiten op jouw cv.

Zo schets je een plaatje van jouw interesses en wie je bent als persoon. Een andere manier om een persoonlijke factor in jouw cv in te bouwen is om een kort profiel te schrijven.

Open je cv met een kort verhaal over wie jij bent en wat jouw ambities zijn. Plaats dit verhaal naast een leuke foto (hoeft niet super formeel te zijn!) en jouw cv zal zeker in het hoofd van de lezer blijven hangen.

Hou het functioneel

Het is goed om de aandacht te trekken met jouw cv, maar dit moet je niet overdrijven. Het cv heeft een duidelijk gedefinieerde functie, dus prioriteit nummer één is dat die hieraan voldoet. Het is oké om functionele opmaak te gebruiken.

Accentueer de meest belangrijke informatie met verdikte letters of laat bepaalde onderdelen de aandacht trekken met een eigen kolom. Maak je cv echter geen kunstwerk.

Zodra de opmaak afleidt van de informerende functie van het cv, zullen je kansen om uitgenodigd te worden voor een gespreek sterk afnemen. Design met mate.

Verwijder irrelevante informatie

Niet alle ervaringen die je in je verleden hebt opgedaan zijn relevant voor elke vacature.

Hoewel jij misschien doorzettingsvermogen hebt geleerd van jouw zomerbaantje van 10 jaar geleden betekent niet dat degene die jouw cv leest deze relevantie ook inziet. Zorg dat alles wat in je cv staat relevant is voor degene die het leest.

Dit moet je natuurlijk ook weer aanpassen voor elke vacature waar je op solliciteert.

Top cv

Het maken van een top cv is geen ‘rocket science’. Met deze tips maak je een degelijk cv dat de kans om voor je droombaan op gesprek te mogen komen significant vergroot.

Het belangrijkste is het inzicht dat je cv net zo veranderlijk moet zijn als je motivatiebrief. Elke sollicitatie schrijf je een andere motivatiebrief en dus ook een ander cv.