Je hebt je droombaan gevonden. Je cv is piekfijn in orde en je motivatiebrief straalt enthousiasme uit. Alles komt perfect samen. Wat kan er nu nog fout gaan? De e-mail waarmee je je sollicitatie verstuurd kan niet opvallen of erger nog een negatieve indruk achterlaten.

Het is dus belangrijk om dit onderdeel van je sollicitatie niet te verwaarlozen. Het is namelijk ook het eerste contact, het eerste wat de ontvanger van je sollicitatie ziet.

Managing-it.nl heeft enkele tips op een rij gezet om te zorgen dat jouw e-mail aanslaat en je die perfecte baan in handen krijgt.

Het onderwerp

Het onderwerp is het eerste wat mensen zien als ze hun mailbox openen. De lengte die mensen kunnen zien is vaak beperkt, dus hou het onderwerp kort en zet de belangrijkste woorden vooraan.

Begin dus niet met “Sollicitatie voor functie”, want dan kan het zijn dat de ontvanger niet kan zijn om welke functie het nou gaat. Dan heeft de mail niet direct zijn aandacht en kan deze vergeten worden. Begin het onderwerp dus gelijk met de functie.

Een goed voorbeeld is: “Sales manager met 10 jaar ervaring”. De ontvanger ziet gelijk dat je een sales manager bent en dit piekt zijn interesse, want ze zijn nog op zoek naar een ervaren sales manager.

De tekst

Nadat je met je pakkende onderwerp de aandacht hebt getrokken, gaat je tekst gelezen worden. Alle belangrijke informatie staat al in je cv of in je motivatiebrief.

Je moet niet al deze informatie gaan herhalen. Hou de tekst kort met een hoge informatiedichtheid.

Naam en functie

De eerste essentiële onderdelen die in je tekst moeten staan zijn je naam en de functie waarnaar je solliciteert. Hou dit stuk kort en efficiënt.

“Mijn naam is Marit de Vries en solliciteer voor de vacature sales manager”.

Als je een open sollicitatie verstuurt, dan moet je dat ook vermelden in je tekst en in je onderwerp.

Als recruiters dan filteren op een bepaalde vacature of open sollicitaties dan weet jij zeker dat jouw mail door het filter komt.

Kort maar enthousiast

Jouw ware motivatie komt naar voren in jouw motivatiebrief, maar het is ook goed om kort jouw enthousiasme te later doorschemeren in je mail.

Gebruik hiervoor korte zinnen.

Een heel verhaal gaat toch niet gelezen worden.

Bijvoorbeeld: “Ik kom graag langs voor een gesprek om mijn enthousiasme met jullie te delen” of “Jullie vacature spreekt mij enorm aan en ik ben de perfecte fit”.

Kies wel iets uit wat bij jouw persoonlijkheid past. Als bovenstaande zinnen niet bij je passen, gebruik ze dan ook niet.

Een nette afsluiting

Je afsluiting moet je net als de rest van de mail simpel houden. Ga geen rare dingen doen, zoals afsluiten met “hoogachtend” of iets dergelijks. Een simpele “met vriendelijke groeten, Marit de Vries” is ruim voldoende.

Naast jouw perfecte cv en jouw perfecte motivatiebrief is ook jouw sollicitatie e-mail nu perfect. De mensen die jouw sollicitatie ontvangen besteden waarschijnlijk nog geen minuut aan het lezen van je mail.

Het belangrijkste is dus dat je hem kort, maar efficiënt maakt. De rest komt wel in je motivatiebrief aan de orde.