Als startende ondernemer krijg je veel voor je kiezen.

Klanten tevreden houden, mensen aansturen, en jezelf op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen binnen jouw branche. Allemaal zaken waar jij iedere dag weer mee te maken krijgt.

En dan hebben we het nog niet eens over het werk zelf!

Zoals je van ons gewend bent voorzien we je op Managing IT van handige tips, lifehacks en zelfs apps en tools om jouw leven als startende ondernemer efficiënter, winstgevender, maar bovenal makkelijker te maken.

Vandaag bekijken we hoe een zakelijke rekening veel starters helpt bij het professionaliseren van hun bedrijf.

Zakelijk en privé gescheiden

Veel ondernemers beginnen niet direct met een gescheiden administratie. Zeker wanneer we kijken naar zzp’ers zien we dat zij zich in veel gevallen nog laten betalen op hun privérekening.

Alhoewel dit minder kosten met zich meebrengt, zorgt het ook voor aanzienlijk minder overzicht in je financiën. Zo zul je zelf zeer scherp in de gaten moeten houden welke kosten je privé, en welke kosten je zakelijk hebt gemaakt.

Daarnaast komt het simpelweg niet erg net over wanneer een klant jou persoonlijk moet aanschrijven. Het oogt vele malen professioneler wanneer jij je bedrijfsnaam en rekening op de factuur kunt zetten.

Daarom is de volgende stap voor veel nieuwe ondernemers om een zakelijke rekening af te sluiten.

Op deze wijze houd je privé en werk beter gescheiden en draag je ook een goede uitstraling uit naar je klanten.

Voorkom onduidelijkheden en hou zakelijk en privé gescheiden.

Betaal geen belasting over je lopende rekening

Een tweede voordeel is dat je over het bedrag dat op je zakelijke rekening staat geen belasting hoeft te betalen.

Bij een privérekening is dit wel het geval bij een bedrag hoger dan €25.000.

Wanneer je een privérekening dus ook gebruikt voor je werk zul je eerder in deze situatie terechtkomen, ook al is het maar voor tijdelijke duur.

Op een zakelijke rekening betaal je nooit belasting over het bedrag dat op de lopende rekening staat.

Sommige ondernemers omzeilen dit probleem door een tweede privérekening aan te maken. Echter is dit niet aan te raden, omdat veel banken dit niet toestaan en je zo niet in aanmerking komt voor een zakelijke lening.

Vereist voor een lening

Dit brengt ons gelijk bij het derde voordeel. Wil je namelijk investeren in je bedrijf en heb je hiervoor een lening bij de bank nodig? Dan is een zakelijke rekening een vereiste.

Wanneer je alleen over een privérekening beschikt zal een bank jou geen geld lenen voor je onderneming. Zeker een goed idee om dus alvast in te spelen op de toekomst en mogelijke groei.

Wat kost een zakelijke rekening?

Nu is het grootste nadeel van een zakelijke bankrekening dat je hier een vast maandelijks bedrag voor moet betalen. Deze liggen bij vrijwel alle banken rond de tien euro per maand.

Bij Managing IT maken wij zelf gebruik van de zakelijke rekening van KNAB, aangezien deze verreweg de goedkoopste is in Nederland. Hier betaal je namelijk slechts 5 euro per maand.

Toch zien we dat de meeste starters ervoor kiezen om hun zakelijke rekening bij dezelfde bank af te sluiten als waar ze hun privérekening al hebben lopen. Dit geeft immers meer overzicht en zo hoef je niet met meerdere banken te werken.

Ben jij dus een starter en werk je eigen rekening? Professionaliseer dan vandaag nog en upgrade naar een zakelijke rekening.