Het is altijd spannend. De eerste werkdag bij je nieuwe werkgever. Zo veel nieuwe mensen en nieuwe indrukken en jij wil natuurlijk ook een indruk achterlaten. Het is probleem is echter dat het vaak een paar dagen duurt voordat alles op gang komt.

Eer je een opdracht krijgt waar je echt mee aan de slag, kan laten zien wie je bent. Het gevaar ligt in die eerste dagen dan ook op de loer, na de voorstelrondes, dat je weinig werk hebt om te verzetten.

Je kijkt uren uit naar die vergadering van die middag en je zit eigenlijk alleen maar in je mailbox te kijken. Hoe zorg je dat je die eerste dagen nuttig kan besteden? Hoe vlieg je bij je nieuwe baan uit de startblokken?

Bestudeer de werkvloer

Elke werkvloer is anders. Neem de tijd om alles goed te bestuderen. Hoe zitten de onderlinge relaties tussen de collega’s in elkaar en wat voor personen zijn je collega’s?

Wat zijn de gewoontes wat betreft koffie, lunch en andere sociale interacties? Hoe is de relatie van de werkvloer met de leidinggevenden?

Hoe meer je leert, hoe makkelijker je kan meedraaien in de omgeving. Dan kun je weer makkelijker je kwaliteiten laten zien en een indruk achter laten.

Ken de ambities van je baas

Je leidinggevende zal veel tevredener met je zijn als jullie neuzen dezelfde kant op wijzen. Probeer er in je eerste dagen dus achter te komen wat zijn ambities en prioriteiten zijn.

Dit kan je doen door collega’s te ondervragen, maar twijfel ook niet om met nuttige vragen naar je leidinggevende te stappen. De vervolgstap is om voor jezelf helder te krijgen hoe jij hieraan kan bijdragen.

Combineer hierbij de kennis die je hebt opgedaan over de werkomgeving en je baas. Zodra je dan echt werk krijgt, kun je gelijk laten zien dat jullie dezelfde ambities en prioriteiten hebben.

Leer zoveel mogelijk over het bedrijf

Je hebt natuurlijk al enorm veel geleerd over het bedrijf in de voorbereiding voor je sollicitatiegesprek, maar nu je er werkt is er een hoop meer te leren.

Nu je aangenomen bent, heb je vaak toegang tot veel meer documentatie. Zoek op het intranet zoveel mogelijk relevante informatie op. Bedrijfsgeschiedenis, interne richtlijnen, toekomstige activiteiten, bestudeer het allemaal.

Zo kun je gelijk meepraten met je collega’s als het om deze onderwerpen gaat.

Laat je persoonlijkheid zien

Je kunt jezelf nog niet bewijzen met werk in die eerste dagen, maar je kan jezelf wel goed voorstellen aan je collega’s.

Laat je collega’s zien wat voor persoon je bent en wees hier eerlijk in. Je moet jezelf niet anders voordoen dan je bent, want dat is doodvermoeiend. Zodra je collega’s weten wat voor vlees ze in de kuip hebben, wordt je veel meer benaderbaar.

Zo bouw je een gezonde basis voor een goede werkrelatie met je collega’s.

 Drukke eerste week

Als je dit allemaal gedaan krijgt in je eerste week ben je goed bezig. Gebruik deze tips en je eerste week zal leerzaam en nuttig zijn.

In de eerste week kun je wel degelijk veel gedaan krijgen en zo geef je jezelf de ruimte om in de eerste maanden te kunnen excelleren en een indruk te maken.