Betrek je een nieuw kantoorpand dan hoort daar ook een inrichting bij. Veel verschillende factoren zijn hierbij van belang. Zo kan een goed ingerichte ruimte zorgen voor meer productiviteit of zelfs voor minder ziekteverzuim. Met de volgende 6 tips kun je een kantoor zo inrichten dat er efficiënt en aangenaam gewerkt kan worden.

1.   Zorg voor een efficiënte indeling

Een efficiënte indeling is zeer belangrijk om goed te kunnen werken. Zo wil je niet dat je kantoormeubels een looproute blokkeren. Deel de ruimte dus zo in dat je gemakkelijk kunt zitten, werken, en ook gemakkelijk naar het kopieerapparaat kunt lopen.

2. Zorg voor comfort

Bezuinig niet op comfort. Als je niet goed kunt zitten tijdens je werk, gaat dat ten koste van de kwaliteit van het werk, de gezondheid, productiviteit en tevredenheid van de werknemers. Ga dus voor bureaustoelen die je goed kunt instellen en in hoogte verstelbare bureaus. Zo zorg je voor ergonomische werkplekken en gezonde medewerkers.

3. Houd het kantoor opgeruimd

Een rommelig kantoor zorgt voor onrust. En onrust zorgt voor een slechte concentratie. Een slechte concentratie zorgt weer voor slechtere prestaties en efficiënt werken. Zorg er dus voor dat het kantoor opgeruimd blijft. Ruim papier op, orden brochures, plaats klappers in kasten en schaf postbakjes aan voor alle ongeopende post.

4. Persoonlijke spulletjes

Wil je tevreden en productieve medewerkers, zorg er dan voor dat ze iets persoonlijks neer kunnen zetten. Daardoor gaan ze zich meer op hun gemak voelen en zullen ze het fijner vinden om op kantoor te zijn.

5. Aangename verlichting

De verlichting is minstens zo belangrijk als de meubels. Denk bijvoorbeeld aan werkverlichting maar ook sfeerverlichting mag niet ontbreken. Een kantoor bestaat uit verschillende onderdelen: het taakgebied, dat is de plek waar het werk wordt uitgevoerd, de directe omgeving van die plek en de achtergrond omgeving waar niet gewerkt wordt. Het is belangrijk dat de lichttemperatuur het taakgebied is afgestemd op  de lichttemperatuur van de beeldschermen.

Indirecte verlichting aangevuld met werkplekverlichting is fijn voor beeldschermwerk, omdat de spiegelingshinder in beeldschermen hierbij minimaal is. Ga uit van een minimum lichtsterkte van 500 lux. De eisen voor de directe- en achtergrond omgeving met een minimum van 300 lux en 165 lux minder hoog.

6. Creëer een milieuvriendelijk kantoor

We worden met z’n allen steeds milieubewuster. Dat is maar goed ook, want onze planeet staat er niet al te best voor. De natuur heeft veel te lijden onder al onze plastic troep. Het scheiden van afval en bewust stilstaan bij je ecologische voetafdruk is dus heel verstandig. Ook in een moderne kantoorinrichting.

Maak het medewerkers gemakkelijk om afval te scheiden en kies voor een paperless office. Zo ben je niet alleen milieubewust bezig, maar lever je een extra bijdrage aan een positief imago van het bedrijf.