De eerste versies van de 3D printer werden al rond het eind van de jaren tachtig ontwikkeld, maar pas sinds enkele jaren zijn de apparaten daadwerkelijk op grote schaal bruikbaar. Een 3D printer kan objecten creëren door zeer nauwkeurig laag op laag plastic te plaatsen.

Op deze wijze kan een 3D printer relatief eenvoudig complexe voorwerpen en gereedschappen creëren. Met name in de maakindustrie is het gebruik van 3D printers explosief toegenomen.

Meestal gaat het hier om de productie van specifieke gereedschappen, hulpmiddelen bij de productie van (tussen)producten en prototypes.

Gebruik van 3D printers

3D printers worden voor diverse toepassingen gebruikt. In de maakindustrie schaffen bedrijven vaak een eigen 3D printer aan voor het vervaardigen van prototypes, fixtures en jigs.

Gespecialiseerde partijen bieden deze 3D printers aan en kunnen bovendien het “printmateriaal” (filamenten), software, addons en extra’s leveren.

Vanwege de complexiteit van een 3D printer, gaat het meestal om bedrijven die tevens uitgebreid advies aanbieden en trainingen kunnen geven.

Na de trainingen is het bedrijf vervolgens zelf in staat om de 3D printer te gebruiken en in te stellen voor nieuwe projecten.

Een voorbeeld van een bedrijf dat 3D printers aanbiedt, maar ook bijhorende producten en trainingen, is cards 3D printing solutions.

Toepassingen 3D printer in maakindustrie

In de meeste gevallen wordt een 3D printer voor één van de volgende drie toepassingen gebruikt: prototypes, fixtures en jigs.

Prototypes

Een prototype is een eerste versie van een (tussen)product. Het prototype kan getest worden op diverse aspecten. Een 3D printer kan relatief eenvoudig en goedkoop een prototype maken in veel gevallen.

Vervolgens is het ook relatief eenvoudig om basis van de uitslagen kleine aanpassingen te maken voor een volgend prototype.

Fixtures

Een fixture is een object dat vaak gebruikt wordt bij de productie van andere objecten. Hierbij moet een fixture dat object vastzetten of omklemmen.

In de industrie is het moeilijk om hiervoor een standaard te ontwikkelen, want ieder product is iets anders en vraagt om een fixture van een net iets ander formaat of andere vorm. Hierbij kan een 3D printer uitkomst bieden.

Jigs

Een jig is een gereedschap dat gebruikt wordt om andere gereedschappen op een vaste plek te houden of te geleiden. Ook hier geldt dat dit in veel gevallen op maat moet worden gemaakt.

Een 3D-printer biedt hierbij de oplossing en bovendien vrij voordelig ten opzichte van externe productie van de jig.