Vrijwel iedereen is er een keer in aanraking mee gekomen: een SD-kaartje, harde schijf of andere informatiedrager die ineens niet meer uit te lezen is. Hierdoor heb je plotseling geen toegang meer tot die belangrijke bestanden, die foto’s van vroeger of misschien wel die belangrijke opdracht waar je tientallen uren in hebt gestopt.

Het is een nachtmerrie waar je koude rillingen van krijgt, zeker zonder een back-up.

Toch is er niet altijd een man overboord, want een gespecialiseerd bedrijf is in veel gevallen nog in staat om alle, of een groot deel van de data te herstellen. Deze data recovery-bedrijven gebruiken geavanceerde technieken om al je informatie terug te halen.

Data recovery in het kort

Om allerlei redenen kan een informatiedrager beschadigd raken en hierdoor niet meer uit te lezen zijn op de reguliere manier.

Bij een harde schijf gaat het bijvoorbeeld vaak om de lees- en schrijfkop van de harde schijf die beschadigd is. Dit kan gebeuren bij een val van de harde schijf, door grof gebruik, maar soms ook simpelweg door veroudering.

Bij een dergelijk defect kunnen experts in veel gevallen nog de data herstellen, omdat de schade relatief meevalt.

Op een vergelijkbare wijze kan ook een klein SD-kaartje beschadigd raken, zelfs door te vallen.

En die schijnbaar overzorgzame melding dat je de SD-kaart niet onveilig mag gebruiken?

Ja, dat is terecht.

Ook door een SD-kaartje zo maar uit de computer te trekken kan er een beschadiging optreden, maar ook hier kan data recovery je dag redden.

Hoe data recovery in zijn werk gaat

De software die wij gebruiken om informatie af te lezen kan bij een klein defect al niet meer goed zijn werk doen, waardoor we de harde schijf, SD-kaart of bijvoorbeeld USB-stick niet langer kunnen gebruiken.Gelukkig hebben experts in data recovery nog een scala aan mogelijkheden om de informatie toch te gebruiken.

1. Beschermde omgeving

Een eerste stap is dat hardware in een beschermde omgeving geopend wordt, die volledig stofvrij is. Het openen van een harde schijf in de normale lucht kan direct leiden tot (verdere) beschadigingen.

Om deze reden maken de beste data recovery-bedrijven gebruik van een laboratorium met een gecontroleerde lucht die niet tot verdere beschadigingen leidt. Dit verhoogt de slagingskans.

2. Samenwerking met fabrikanten

Technici werken in veel gevallen samen met de fabrikanten van de hardware. Niet perse tijdens het herstelproces, maar wel in andere stadia.

Op deze manier weten de technici die het herstel uitvoeren vaak precies welke technieken en materialen gebruikt zijn voor het assembleren van de hardware.

Het voordeel is dat de technici hierdoor precies weten hoe de hardware opengemaakt kan worden, waar de gevoelige onderdelen zitten en hoe het werkt.

Ook dit verhoogt de slagingskans aanzienlijk.

3. Tijdelijk vervangen van onderdelen

In veel gevallen zijn er één of meer onderdelen van de hardware beschadigd, wat het uitlezen onmogelijk maakt.

De technici zullen deze onderdelen tijdelijk vervangen, om de hardware zo weer (deels) werkend te kunnen krijgen en de opgeslagen data te kunnen terugvinden.

Afhankelijk van de schade wordt bepaald welke onderdelen en hoeveel onderdelen er vervangen moeten worden voor volledige data recovery.