Wanneer je een offline server wilt aanbieden, wordt er vaak vooral gelet op de uitstraling en het ontwerp. Of het nou gaat om een website, app of gameserver: te vaak wordt er niet gelet op de kwaliteit van de onderliggende hardware.

Zonde, want zonder goede hardware kan er ook geen goede service worden aangeboden. Dit is met name belangrijk bij een service die veel vergt van de hardware. Een voorbeeld hiervan is een gameserver. Een gameserver heeft een redelijk grote hoeveelheid data te verwerken.

Wanneer er geen goede server aanwezig is, kan er ook geen goede dienst worden aangeboden: een snelle server, zonder vertragingen (lag) of andere problemen die de game-ervaring verslechteren.

HDD of SSD server

Een belangrijke keuze bij het kiezen van de juiste server is die tussen HDD en SSD. De keuze tussen de twee is afhankelijk van je wensen. HDD heeft voordelen, maar SSD ook.

Enkele verschillen tussen HDD en SSD in het kort:

  • HDD heeft meer schijfruimte voor dezelfde prijs
  • SSD is sneller
  • SSD is duurzamer en energiezuiniger
  • HDD is vaak goedkoper

Welk type server de beste keuze is, is daarmee ook afhankelijk van welke eisen er worden gesteld aan je (game)server. Soms is veel ruimte erg belangrijk en snelheid minder belangrijk. Een HDD is dan vanzelfsprekend de betere keuze.

Over het algemeen wordt er echter gekozen voor SSD wanneer er kwaliteit moet worden geboden. Hoewel dit in eerste instantie duurder kan zijn, biedt het een betere gebruikservaring en gaat het langer mee.

Een eigen gameserver

Ga je een eigen gameserver opzetten, bijvoorbeeld een Minecraft server, dan kan je dit regelen via hostingpartijen. Er zijn diverse gespecialiseerde hostingpartijen die je perfect kunnen verder helpen om de server juist op te zetten.

Het is beter om te kiezen voor een gespecialiseerde partij. Partijen die vooral bezig zijn met webhosting zullen minder goede ondersteuning kunnen bieden wanneer je een gameserver wilt opzetten. In veel gevallen bieden zij deze mogelijkheid niet eens aan.

Nog een voordeel is dat een gespecialiseerd bedrijf vaak ook kan helpen met een controlepaneel voor de specifieke game die je wilt hosten en plug-ins die veel worden gebruikt voor de betreffende game. Door een partij te kiezen die hiermee kan helpen, is er minder eigen voorkennis nodig om succesvol een gameserver op te zetten.

Let bij het kiezen van de juiste partij altijd op recensies en andere elementen die betrouwbaarheid tonen. Alleen op deze manier weet je zeker dat je kiest voor de juiste partij die de beste service aanbiedt met betrouwbare servers. Een servers met veel uitval leidt tot een verlies van spelers. Kies daarom voor een partij met minimale down time.