Colocatie hosting is een bijzondere manier van hosting, die door middelgrote bedrijven in diverse branches wordt gebruikt. Bij colocatie hosting beschikt een bedrijf over eigen servers, maar worden deze ondergebracht in het serverpark van een derde partij.

Meestal gaat het hierbij om een dataprovider die zelf ook serverruimte aanbiedt, maar vaak gaat het ook om specialisten in colocation hosting.

De voordelen

Een groot voordeel van colocatie hosting is dat de server eigendom is van het bedrijf: de server wordt in het serverpark van de provider ondergebracht, maar het bedrijf blijft de eigenaar.

Dit betekent dat je geen vaste abonnementskosten hebt voor het gebruik van de server, zoals dit bijvoorbeeld bij een dedicated server wel het geval is.

Vanzelfsprekend betaal je wel voor de ruimte die je server inneemt, maar dit zijn kosten die bij bijvoorbeeld een dedicated server ook worden doorberekend aan de klant.

Een ander voordeel is dat je weliswaar eigenaar bent van de server, maar andere zaken alsnog worden uitgevoerd door een provider. Denk hierbij aan de internetverbinding en stroomvoorziening. De provider zorgt hierbij bijvoorbeeld voor zeer snelle glasvezelverbindingen, die het bedrijf zelf niet zou kunnen gebruiken wanneer de server op eigen locatie geplaatst is.

Betrouwbaarheid

Een belangrijke reden om te kiezen voor colocatie is de betrouwbaarheid van de verbinding, beveiliging en de snelheid.

Natuurlijk wil dit niet zeggen dat iedere partij die colocatie aanbiedt dit ook daadwerkelijk biedt: kies altijd voor een partij met een bewezen trackrecord en wees kritisch op de eigenschappen van hun colocatie mogelijkheden.

Veel potentiële klanten kiezen ervoor om langs te gaan bij de provider en hier uitgebreid te bekijken wat de provider biedt en of dit voldoet aan de standaard die verwacht wordt.

Gebruik daarbij uiteraard ook de ervaringen van bestaande en eerdere klanten: alleen zo weet je zeker dat je voor de juiste partij voor colocatie kiest.