Nog 10 minuten te gaan tot je sollicitatiegesprek. Dit is voor je droombaan, dus je bent uiteraard zenuwachting. Je bent echter goed voorbereid, dit is jouw dag. Hoe besteed je die laatste 10 minuten het nuttigst? Je zit onrustig op het bankje in de receptie en kijkt om je heen.

Ben ik niks vergeten? Wat kan er fout gaan? Deze gedachten moet je niet hebben, dus bereid je ook voor om deze 10 minuten nuttig te besteden.

Wees op tijd, maar niet te vroeg

Je wilt natuurlijk niet te laat zijn en soms overcompenseer je en ben je er een half uur van tevoren.

Dat is niet erg, maar ga dan nog niet naar binnen. Ze verwachten je nog niet en zijn nog niet klaar om je te ontvangen. Ga een ongeveer een kwartiertje van tevoren naar binnen. Je bent ruim op tijd en ze zijn klaar om jou te ontvangen.

Je gaat zitten, krijgt een kopje koffie en de laatste 10 minuten gaan nu van start.

Hartelijk en aardig

Ook al ben je nog zo zenuwachtig of gefocust, zorg dat je nooit bot bent tegen de receptioniste of andere mensen die je tegenkomt in het gebouw.

Reken er maar op dat er over je geroddeld wordt en je interviewer dit binnen enkele minuten na je gesprek te horen krijgt. Wees de aardig en begroet iedereen die je tegenkomt met een gemeende glimlach.

Geen afleiding

Je bent goed voorbereid. Ga dus niet nog een laatste keer je aantekeningen doornemen of iets opzoeken over het bedrijf.

Hiermee maak je jezelf alleen maar onzekerder. Als het echt essentieel is dat je nog iets nakijkt of opzoekt, heb je je niet goed voorbereid. Laat je ook niet afleiden door irrelevante zaken.

Die telefoon in je zak zal altijd verleidelijk zijn, maar ga niet nog even snel instagrammen of appen. Je sollicitatie is al begonnen en dat is prioriteit nummer één!

Bewust kalmeren

Iedereen kent zenuwen en onzekerheden vlak voor een sollicitatiegesprek, maar je wil dit niet uitstralen.

Het is dus zeer belangrijk om jezelf in een kalme en zelfverzekerde mindset te krijgen. Hoe je dit klaarspeelt is heel persoonlijk. Sommige mensen hebben veel baat bij ademhalingsoefeningen of andere vormen van meditatie.

Andere komen helemaal tot rust van bepaalde muziek. Zoek uit wat voor jou werkt en pas het toe.

De kernboodschap

Je bent helemaal gekalmeerd en klaar om dit sollicitatiegesprek succesvol te doorlopen.

Je hebt nog enkele minuten te gaan, dus je gaat je nu helemaal toespitsen op het gesprek. Zoals eerder gezegd, moet je niet al je aantekeningen nog gaan doornemen, maar het is wel goed om je kernboodschap in je gedachte te prenten.

Wat wil je dat blijft hangen bij je interviewers na je gesprek? Wat is het allerbelangrijkste?

De hand

De tien minuten zijn om en je interviewer komt eraan gelopen. Je bent er helemaal klaar voor. Je staat op, zet je glimlach op en geeft een stevige hand.

Dit is je eerste indruk, dus ook deze moet goed zijn. Waar je op moet letten is dat je nooit blijft zitten. Zorg ook dat je de interviewer aankijkt.

Je eerste indruk en je voorbereiding zijn nu goed verlopen en nu ga je die droombaan veiligstellen!