Duurzaam ondernemen is belangrijker dan ooit. Niet alleen is het goed voor het klimaat en milieu, ook is het goed voor de uitstraling richting klanten en de publieke opinie. Bovendien is het voor het verkrijgen van (met name overheids-)opdrachten soms een vereiste om met aandacht voor duurzaamheid te ondernemen.

Duurzaam ondernemen kan op diverse wijzen, onder meer sterk afhankelijk van de branche waarin men werkt. Voor een organisatie die hoofdzakelijk vanuit bedrijfspanden werkt en niet werkt met grootschalige productie of distributie, is het echter vrij overzichtelijk.

Managing-IT.nl heeft drie simpele maatregelen die bij ieder bedrijfspand uitgevoerd kunnen worden voor een duurzamer handelen.

  1. Loop de verlichting uitgebreid na

Hoewel de verlichting een grote energieverbruiker is, vormt het tegelijkertijd een ondergeschoven kind. Zowel binnen als buiten wordt bij bijzonder veel bedrijven nog gebruik gemaakt van niet-zuinige verlichting.

In sommige gevallen zien we nog altijd veel gloeilampen, die bijzonder onzuinig zijn en veel warmte afgeven. Ook de spaarlamp is al enige tijd niet meer de meeste zuinige vorm van verlichting.

In veel gevallen is het verstandig om over te stappen op led verlichting. Dit kan tegenwoordig in alle vormen en maten: van grote panelen in het plafond tot sfeerlicht in zitruimtes.

Ook bestaat er led verlichting op batterijen, die bijvoorbeeld buiten geplaatst kan worden en aangaat wanneer er beweging gedetecteerd wordt door een detector. Led gaat veel langer mee en is veel zuiniger dan andere soorten verlichting: een makkelijke keuze dus.

  1. Automatische deuren en afsluiten van ruimtes

Met name in grotere panden kunnen er grote tochtstromen ontstaan wanneer de verschillende ruimtes niet goed worden gesegmenteerd.

Een deur die open blijft staan kan een tochtstroom teweegbrengen die leidt tot warmteverlies en daardoor vaak ook hogere stookkosten.

Kies voor deuren die automatisch sluiten om dit tegen te gaan. Let hierbij bovendien op de afsluiting van de deur in het kozijn: grote kieren kunnen de isolerende werking van een deur teniet doen.

  1. Weg met het papier

Hoewel veel ondernemingen gelukkig inmiddels papier grotendeels links laten liggen, is dit nog altijd niet overal het geval.

Binnen veel organisaties wordt nog altijd, onnodig, veel geprint. Soms is het nodig om processen of protocollen aan te passen, zodat de weg vrijgemaakt kan worden voor digitale oplossingen.

Gespecialiseerde bedrijven kunnen hierbij assisteren. Hoewel dit in eerste instantie een investering en verandering van vaste gebruiken vereist, is dit op de lange termijn de moeite zonder meer waard.

Niet alleen is het duurzamer om met minder of geen papier te werken, ook is de kans op fouten en verlies van documenten kleiner.