Als startende ondernemer moet je met een hoop zaken rekening houden. Zo moet je niet alleen veel uren steken in de opbouw en groei van je bedrijf, maar is het ook belangrijk om je administratie goed om op orde te hebben.

Om deze reden maken veel ZZP-ers gebruik van een online boekhoudprogramma, om zo meer inzicht te krijgen bij het uitvoeren van administratieve taken zoals het versturen en bijhouden van facturen, urenregistratie en BTW aangiftes. Hiermee maak je het bijhouden van al je administratie een stuk eenvoudiger en effieciënter, waardoor jij meer tijd overhoudt om je te focussen op je werkzaamheden.

Maar waar moet je bij het kiezen van een goed online boekhoudprogramma precies op letten? In deze post belichten we de belangrijkste punten om rekening mee te houden bij het vergelijken van diverse aanbieders.

Aantal maandelijkse transacties

Een belangrijk punt om als eerste te bekijken is hoeveel transacties je kunt uitvoeren per aanbieder. Wanneer je maandelijks veel facturen moet versturen is het namelijk niet wenselijk als je met een limiet rekening moet houden.

Bij de meeste online boekhoudsoftware zit hier tegenwoordig geen limiet meer op, maar er zijn ook diensten waarbij je een beperkt aantal banktransacties per maand kunt uitvoeren. Let hier dus goed op.

Opzegbaarheid

Niets is zo vervelend als een dienst waarvoor je betaalt die je eigenlijk niet gebruikt. We raden je altijd aan om verschillende boekhoudprogramma’s te testen, zodat je altijd het programma vindt dat perfect aansluit op jouw onderneming, en waar jij het beste mee uit de voeten kunt.

Om die reden is het verstandig om altijd te kijken of een boekhoudprogramma maandelijks opzegbaar is of niet. Hierbij geldt hetzelfde als voor een limiet op het aantal transacties. De meeste online boekhoudpakketten zijn gelukkig per maand te beëindigen, maar dit geldt niet bij alle partijen.

Prijs

We zouden het bijna vergeten, maar natuurlijk speelt de prijs ook een cruciale rol bij het selecteren van een geschikt programma. De meeste aanbieders werken met een maandelijks bedrag, wat gemiddeld tussen de 10 en 35 euro ligt. Bij slechts enkele aanbieders betaal je eenmalig een vast bedrag.

Zeker een punt om rekening mee te houden aangezien de prijzen tussen diverse diensten op jaarbasis dus flink kunnen verschillen.

Overigens zijn er ook een aantal aanbieders die voor starters geheel gratis zijn. Een perfecte manier om te testen of een programma bij jou past. We raden voor startende ondernemers daarom altijd aan om een service te kiezen die de eerste periode gratis is.

Beoordelingen van andere gebruikers

Als laatste tip raden we aan om altijd reviews van bestaande gebruikers te lezen. Lees altijd beoordelingen op onafhankelijke vergelijkingssites voor online boekhouden en nooit op de site van de aanbieder zelf.

Zo kun je een goed objectief oordeel vormen over verschillende aanbieders.