Hoewel in de media vooral de consument wordt aangesproken wanneer het gaat om energiebesparing en duurzaamheid, richt de overheid zich met name op het MKB. Juist in het bedrijfsleven is het energieverbruik hoog en ligt de grootste potentie voor energiebesparing en duurzaamheid.

Ieder bedrijf dat in een eigen ruimte opereert kan diverse maatregelen treffen die bijdragen aan een energie- en geldbesparing. Voor sommige maatregelen bestaan subsidieregelingen waarvan organisaties gebruik kunnen maken.

De onderstaande tips zijn relatief eenvoudig te realiseren voor iedere ondernemer.

1. Verlichting nalopen

Afhankelijk van het type bedrijfsruimte kan er beperkt of flink bespaard worden door de verlichting te vervangen. Met name in oudere ruimtes wordt vaak nog een oud type lamp gebruikt.

In sommige gevallen is zelfs de gloeilamp nog te vinden in oudere gebouwen en ruimtes.

Vervang deze voor spaar- of LED-lampen. In het geval van TL-buizen is een T5-buis doorgaans de beste keuze, omdat deze veel langer meegaat dan een T8-buis.

2. Automatische verwarming

Grote ruimtes vereisen veel energie om afdoende verwarmd te worden, maar het is niet altijd nodig om een ruimte daadwerkelijk te verwarmen.

Gebruik slimme thermostaten die de verwarming omlaag schroeven aan het einde van de dag.

Bij kleine ruimtes kan de verwarming ook delen van de dag uitstaan en pas aangaan wanneer er mensen in de ruimte zijn. Dit is bij grotere ruimtes minder aantrekkelijk, omdat het langer duurt voordat de ruimte op temperatuur is.

3. Niet-printen-beleid

Al veel bedrijven hebben inmiddels dit beleid, maar toch zien we nog regelmatig grote organisaties waar nog volop wordt geprint.

Onnodig, want met grote schermen, uitgebreide software en tablets is er eigenlijk geen reden meer om documenten uit te printen, tenzij deze per post verstuurd moeten worden.

Probeer het printgedrag actief te beïnvloeden. Dat is goed voor het milieu en het energieverbruik.

4. Onderzoek overstappen

Niet zelden zitten zowel particulieren als zakelijke partijen al jarenlang bij dezelfde energieleverancier.

Dit is niet perse slecht, maar kan wel leiden tot hogere energiekosten dan nodig. Niet zelden blijkt tijdens het vergelijken van energieleveranciers dat men bij een andere leverancier meer geld kan besparen.

Bovendien kan de onderneming verduurzamen door te kiezen voor een leverancier met volledig groene stroom.

5. Isolatie kantoorpanden

In veel gevallen kan er bespaard worden op de energierekening door panden beter te isoleren. Met name in oudere gebouwen is de isolatie vaak ook enigszins verouderd.

Hoewel niet alle isolatie eenvoudig is toe te passen, zijn er wel enkele isolatiemaatregelen die zonder veel moeite en investering toegepast kunnen worden.

Hierbij kan gedacht worden aan tochtstrips in ramen, kozijnen en onder deuren, maar ook automatisch sluitende deuren (tegen tocht) en de overstap op dubbelglas waar dit nog niet het geval is.

6. Bewegingssensoren voor verlichting

We noemden eerder al de energiebesparing die je kunt doen door verlichting te vervangen, maar ook het onnodig aanstaan van verlichting heeft een sterke invloed op het verbruik.

Veel ondernemingen beschikken over ruimtes waar niet continu iemand aanwezig is. Toch staan hier niet zelden de lampen de hele dag aan.

Bewegingssensoren kunnen die onnodige verbruik tegen gaan. De verlichting gaat automatisch aan wanneer iemand binnenloopt en gaat weer uit wanneer er een bepaalde tijd geen beweging is gedetecteerd.

Je kunt zelf bepalen hoe lang na de laatste beweging de verlichting uitgaat.