Nederland wordt steeds groener. Deze uitspraak zal je vast niet onbekend in de oren klinken, en ook de vastgoedsector is de laatste jaren flink aan het verduurzamen.

Zo bespraken we op Managing IT eerder al hoe het energielabel van invloed is op de woningmarkt, vandaag kijken we hoe dit label op de zakelijke markt van toepassing is, en hoe jij er als eigenaar van een pand rekening mee dient te houden.

Hoe werkt het energielabel voor bedrijven?

In functie is er weinig verschil tussen een energielabel voor woningen en voor bedrijfspanden. Zo heeft het energielabel voor bedrijven hetzelfde doel: het verschaffen van meer informatie over de energiezuinigheid van een pand aan potentiële kopers of huurders.

Echter zijn er wel een aantal uitzonderingen waar je rekening mee moet houden.

Uitzonderingen

Zo hoef je bijvoorbeeld niet over een energielabel voor bedrijven te beschikken wanneer het pand louter gebruikt voor opslag en het stallen van goederen. Dit is vrij logisch, omdat er in deze gevallen aanzienlijk minder energie verbruikt wordt.

Ook wanneer een bedrijfspand minder dan 50 vierkante meter betreft hoef je geen energielabel aan te vragen.

Riskeer geen boete

In alle andere gevallen is het echter wél noodzakelijk dat je een energielabel laat opstellen door een gecertificeerde partij. Wanneer je dit namelijk niet doet riskeer je een hoge boete die kan oplopen in de tienduizenden euro’s.

Alle reden dus om vandaag nog te investeren in een energielabel.

Hoe kom ik aan een energielabel?

Nu investeren in een energielabel bedrijfspand?

Dit kun je door veel particuliere energieadviseurs in Nederland laten doen. Genoeg aanbod, let er wel altijd op dat de adviseur beschikt over een geldig BRL9500-03 certificaat.

Vervolgens wordt jouw pand geïnspecteerd en krijg je een keurmerk, oplopend van G (zeer energie onzuinig) naar A++++ (extreem zuinig).

Investeer nu in de toekomst

Ook al voldoet jouw pand op dit moment aan alle eisen van de wet, het is goed om alvast rekening te houden met een belangrijke aangekondigde komende regelgeving.

Zo heeft de Rijksoverheid bekend gemaakt dat het vanaf 2023 verplicht is voor alle kantoren met een oppervlakte van boven de 100 vierkante meter een energielabel C verplicht wordt.

Draag dus ook jouw steentje bij aan een duurzamer Nederland en voorkom torenhoge boetes door vandaag nog een energielabel te laten opstellen.