Met name startende bedrijven krijgen regelmatig te maken met problemen op het gebied van opslag. De bedrijfsruimte is klein, maar de opslag van bijvoorbeeld goederen of voorraad neemt toe. Voor veel ondernemingen is een overvolle opbergruimte dan ook een bekend fenomeen.

Niet alleen zorgt dit voor een verlies aan overzicht en wordt het zo lastig om de juiste goederen te vinden, ook kan het ronduit onveilig zijn.

Dat is zonde, want het is mogelijk om een externe opslagruimte te huren tegen een schappelijke prijs. Op deze manier hoeft de eigen ruimte minder gevuld te worden en verloopt het werk efficiënter en veiliger.

Externe opslag van spullen

Veel ondernemingen beschikken over spullen die niet dagelijks bereikt hoeven te worden, maar wel op het bedrijfsterrein worden opgeslagen. Hierbij kan gedacht worden aan archieven, administratie, een grote voorraad en opslag van seizoensgebonden goederen.

Externe opslag is hierbij een uitstekende optie. Je creëert nieuwe ruimte in de eigen opslag en bent zeker van een veilige en schone opslag van de middelen die je op dat moment niet of minder nodig hebt.

Aandachtspunten

Goede zakelijke opslag beschikt over maatregelen die zorgen voor efficiënte en veilige opslag. Denk hierbij aan een pand in zeer goede staat (geen risico op lekkages of vergelijkbaar), goede beveiliging, ruime laad- en losmogelijkheden en uiteraard gedegen service.

Voordat er gekozen wordt voor externe opslag, moet een inschatting gemaakt worden van de benodigde ruimte.

Houd hierbij niet alleen rekening met de huidige goederen die zouden worden overgeplaatst, maar houd ook ruimte over voor extra goederen die op een later moment in de opslagruimte kunnen worden geplaatst.

Houd hierbij altijd een veiligheidsmarge aan, zodat je zeker weet dat alles past. Dit voorkomt tussentijds verhuizen of het moeten huren van een extra ruimte.

Bereken je opslagruimte om zeker te zijn van de juiste hoeveelheid ruimte.

Tips bij gebruik opslag

Ga je als onderneming gebruik maken van externe opslag, dan is het belangrijk om het probleem van een gebrek aan overzicht niet simpelweg te verplaatsen.

Probeer vooraf een tekening te maken van de indeling die je gaat gebruiken. Gaat het om papieren dossiers of archieven, maak dan gebruik van kasten in de opslagruimte met duidelijke markeringen.

Maak hierbij ook een overzichtelijke lijst van alles dat is opgeslagen en werk deze bij wanneer er nieuwe goederen bijkomen of juist worden weggehaald.

Tenslotte is het belangrijk om enige beweegruimte te behouden wanneer er regelmatig goederen uit de voorraad gehaald moeten worden.

Gaat het puur om de opslag van seizoensgebonden goederen die op een later moment in één keer opgehaald moeten worden, dan is dit minder belangrijk.