Gebruik je jouw auto van de zaak voor privégebruik, dan ben je in Nederland verplicht om bijtelling te betalen. Echter zijn hier wel een paar regels aan verbonden, daarom is het goed om als ondernemer op de hoogte te zijn van de regelgeving rondom bijtelling, en hoe je het betalen van bijtelling zelfs in zijn geheel kunt voorkomen.

In dit artikel bespreek ik de twee beste manieren om te besparen op bijtelling.

Bijtelling tarieven 2018

Waar de regels omtrent de tarieven voor bijtelling in voorgaande jaren relatief complex waren, gelden er vanaf 2018 nog maar twee duidelijke tarieven. Namelijk 4 procent voor volledig elektrische voertuigen en 22 procent voor alle overige voertuigen.

Ga voor groen

We zien dus een significant verschil in percentages. Hiermee wil de overheid zakelijke rijders stimuleren om de overstap naar elektrisch rijden te maken. Bij volledig elektrische voertuigen betreft het alleen auto’s die ook echt aan deze eis voldoen, dat wil zeggen dat ze geen CO2 uitstoten.

Gebruik je jouw zakelijke auto dus veel voor privégebruik, dan is het zeker aantrekkelijk om nu volledig groen te rijden, niet alleen om hiermee het milieu minder te belasten, maar ook om flink wat geld op jaarbasis te besparen.

Maak gebruik van rittenregistratie

Een tweede belangrijk aandachtspunt is om te berekenen hoeveel kilometer je jaarlijks in je zakelijke auto rijdt voor privégebruik. Rijd je op jaarbasis namelijk minder dan 500 kilometer privé, dan vervalt jouw verplichting om bijtelling te moeten betalen aan de belastingdienst.

Echter wordt er dan wel van je verwacht dat je dit aan kunt tonen, anders zou immers iedere zakelijke rijder aangeven de auto louter voor zakelijk gebruik in te zetten.

De beste oplossing om bij de Belastingdienst aan te tonen dat je minder dan 500 kilometer per jaar rijdt is door middel van rittenregistratie. Een goede oplossing is RitAssist. Zij bieden een door de Belastingdienst goedgekeurd registratiesysteem aan dat automatisch al jouw ritten vastlegt.

Zo kun je aan het einde van ieder kalenderjaar aantonen voor hoeveel kilometer je de auto hebt ingezet voor privégebruik en daarmee flink besparen op bijtellingskosten.