Het is de rage van de afgelopen jaren, ‘agile’ werken. Er zijn weinig werkplekken in Nederland waar agile werken in een of andere vorm voorkomt. In onze werkzaamheden zijn we al gewend aan agile, maar als persoon kom je ook veel veranderingen tegen op je werk en in je leven.

Mensen hebben van nature in ingebouwde weerstand tegen verandering. Hoe kun je dan toch het beste omgaan met veranderingen, hoe wordt je als persoon agile?

Blijf rationeel

De grote constante in het leven is verandering en hier heb jij geen invloed op. Dit geldt zowel voor positieve als negatieve veranderingen.

Als in jouw leven een grote verandering optreedt, moet je voor jezelf helder krijgen wat voor invloed jij hierop kan hebben en ook of het jouw verantwoordelijkheid is om er iets aan te doen.

Als jij je zaken goed op orde hebt op je werk en al jouw taken met goed gevolg afsluit, is het niet jouw fout als je werkgever failliet gaat. In jouw functie kun je het vaak toch niet voorkomen en hoef je je niet schuldig te voelen over negatieve resultaten.

Het klinkt misschien bot, maar als je alles gedaan hebt wat je kan, hoef je je nooit schuldig te voelen.

Neem de tijd

Veranderingen hebben grote impact op mensen. Je hoeft na een verhuizing, relatiebreuk of iets dergelijks niet gelijk al je zaakjes op orde te hebben.

Het is oké om tijd voor jezelf te nemen om de verandering te verwerken. Neem de tijd om te acclimatiseren of om je gedachtes op een rij te krijgen.

Niemand anders kan jou vertellen hoeveel tijd je moet nemen en dat verschilt ook enorm per persoon.

Sommige mensen zijn flexibel en kunnen in enkele dagen wennen aan een compleet nieuwe situatie. Sommige mensen hebben hier maanden voor nodig en dat is niet erg.

Blijf niet hangen

Het is cliché, maar aan het verleden kan je niets veranderen. Ook al heb je nog zo’n grote fouten gemaakt je moet toch verder.

Als je blijft hangen in je fouten en de negatieve mindset die dat meebrengt, zullen je prestaties in de toekomst ook minder worden. Focus je dus op de dingen die je nu wel goed kan doen.

Deze opdracht kun jij perfect afhandelen! In deze situatie kan jij wel helpen! Hoewel je niet moet blijven hangen in je fouten, kun je hier wel van leren.

Het is wel goed om kritisch naar je fouten te kijken en hier lessen uit te halen. Wanneer je de lessen eruit hebt gehaald is het wel ook klaar.

Dan hoef je je niet meer te schamen voor je fout, want je hebt er iets van geleerd, je hebt er iets positiefs uit gehaald.

Be agile!

De pilaren van persoonlijke wendbaarheid zijn tijd, rationaliteit en focus op het nu. Leer van je fouten, maar blijf er niet in hangen.

Neem de tijd om veranderingen te verwerken en blijf nuchter. Pas deze principes toe in je eigen leven en wordt agile!