Mensen maken het verschil. Het is een bekende uitdrukking die zeker ook voor IT bedrijven geldt. Zonder de juiste kennis zijn IT systemen en applicaties niets waard. Het zijn dan ook de mensen die er voor zorgen dat je als bedrijf meer of minder succesvol bent.

Een vraag die steeds meer ondernemers bezig houdt is op welke manier ze de gezondheid en vitaliteit van hun personeel kunnen bevorderen. In dit artikel daarom X tips om je personeel gezond en vitaal te houden.

Stimuleer en faciliteer gezonde voeding

Gezonde voeding is de basis voor een goede gezondheid. Toch is gezonde voeding niet vanzelfsprekend. Steeds meer mensen kampen met overgewicht en ongeveer 50% van de Nederlanders heeft overgewicht.

Een van de belangrijkste oorzaken is het feit dat we steeds meer bewerkt voedsel zijn gaan eten. Voedsel dat vol zit met snelle koolhydraten zoals suikers. Probeer je als werkgever te verdiepen in gezonde voeding en afvallen. Raadpleeg achtergrondinformatie zoals de artikelen over gezond snel afvallen op goedkoopsnelafvallen.nl. Belangrijk is dat je als werkgever goed op de hoogte bent en zelf het goede voorbeeld geeft.

Heb je een bedrijfskantine dan kan een eerste stap zijn om deze gezond te maken. Betrek je personeel bij de samenstelling van het nieuwe assortiment. Uiteraard moet het mogelijk zijn om op gezette tijden een snack te kunnen nemen. Zorg er echter voor dat het assortiment vooral gezond is. Prijs de gezonde voeding ook scherper dan de minder gezonde voeding.

Een andere mogelijkheid is om gratis fruit beschikbaar te stellen. Vooral in de grotere bedrijven is dit steeds meer gebruikelijk. In plaats van een ongezonde snack hebben de medewerkers de beschikking over vers fruit. In de praktijk blijkt dit positief te werken. Het personeel heeft altijd iets te eten voorhanden mochten ze trek krijgen.

Maak gezondheid bespreekbaar

Als werkgever kun je best zorgen maken over het gewicht, rook- en drinkgedrag van je personeel. Toch blijft het moeilijk om hier met je personeel over te praten. Je wilt immers iemand niet in zijn vrijheid aantasten.

Toch is het steeds meer gebruikelijk om gezondheid bespreekbaar te maken. Praat er met je personeel over zonder een oordeel te geven. Probeer een open situatie te creëren waarin mensen vrijuit durven spreken. Vind je dit moeilijk dan kun je hiervoor ook hulp inschakelen. Belangrijk daarbij is om zelf het goede voorbeeld te geven en gezond gedrag te belonen.

Goede arbo condities

IT-personeel brengt een groot deel van de dag zittend achter een pc of laptop door. Veel zitten is niet gezond. Niet voor niets dat het thema ‘zitten is het nieuwe roken’ actueler is dan ooit.

Te lang zitten verhoogd het risico op hart- en vaatziekten en maakt je personeel minder vitaal. Als werkgever kun je hier best wat aan doen. Faciliteer in goede arbo condities.

Denk hierbij aan:

  • Verstelbare bureaus en bureaustoelen;
  • Mogelijkheid bieden om werk staand uit te voeren;
  • Creëer looplijnen die richting de trap gaan en niet richting de lift;
  • Fitnessapparatuur op de werkplek zoals een hometrainer of kettlebells.
  • Goede voorlichting over werkhouding en inrichting van de werkplek
  • Zorgen voor voldoende licht op de werkplek
  • Zorgen voor voldoende frisse lucht op de werkplek
  • Zorgen voor een schone werkplek

Er zijn nog veel meer simpele tips en trucs te bedenken waarmee je als werkgever duurzaam kunt inzetten op de gezondheid van je personeel. Op gezondheidswebsites zoals eengezonderlijf.nl vind je als werkgever (en werknemer) veel relevante informatie om je eigen gezondheid te verbeteren.

Stimuleer deelname aan sportieve evenementen

We zien het steeds meer in Nederland. Bedrijven die zich als team(s) inschrijven voor hardloopevenementen maar ook strong-men / strong-sister runs, voetbaltoernooien en ga zo maar door. Vaak in combinatie met sponsoring van het evenement, gratis deelname voor personeel. Om het personeel klaar te maken voor het evenement kun je gratis (professionele) begeleiding aanbieden.

Je werkt hierdoor als werkgever actief aan een gezond personeelsbestand maar het creëert ook teamgeest. Het maakt je personeel als collectief veel sterker en dat ga je merken in de bedrijfsprestaties!

LAAT EEN REACTIE ACHTER