Hoewel het vaak een onderbelicht onderwerp is bij bedrijven, is duurzaamheid een steeds belangrijkere factor bij de inrichting van het kantoor. Duurzaamheid wil zeggen dat er bewust om wordt gegaan met energie, er geen onnodige energieverspilling is en er zoveel mogelijk energie bespaard wordt.

Het treffen van duurzame maatregelen bespaart bovendien kosten, terwijl het niet ten kosten hoeft te gaan van de uitstraling van het kantoor. Duurzaamheid gaat uitstekend samen met een mooie stijl.

Managing-IT.nl geeft vijf tips voor een duurzaam en stijlvol kantoor.

1. Overstappen op LED

Een belangrijke factor in het energieverbruik is het type verlichting dat wordt gebruikt. Hoewel de gloeilamp eigenlijk nergens meer wordt aangetroffen, zijn er nog altijd veelgebruikte lampsoorten die niet de hoofdprijs winnen op het gebied van zuinigheid.

Wil je op een duurzame wijze overstappen van TL-buizen op een ander type verlichting, dan vormen ledpanelen een uitstekende optie. Ledpanelen zijn zuinig, subtiel in uiterlijk en leveren dezelfde hoeveelheid verlichting die een TL-lamp kan leveren.

De panelen passen in een systeemplafond, waardoor je een op een subtiele wijze verlichting kunt aanbrengen in het kantoor. Een ledpaneel verbruikt minder energie dan de meeste andere lampsoorten, terwijl de levensduur aanzienlijk langer is.

2. Tochtstrips

Tochtstrips kunnen de isolatie van een kantoor aanzienlijk verbeteren, terwijl het installeren van de strips een minimale inspanning kost.

De strips kunnen aangebracht worden bij deuren en (raam)kozijnen. Met name in de winter kunnen tochtstrips zorgen voor een aanzienlijke besparing op de stookkosten, zeker wanneer er buitendeuren aanwezig zijn in het kantoor.

Tochtstrips kunnen eenvoudig op maat gemaakt worden en zijn onopvallend.

3. Lichtsensoren

Wordt er gewerkt in een kantoor met verschillende ruimtes, dan kan het gebruik van sensoren leiden tot een fikse besparing.

In veel kantoren staat de verlichting in diverse ruimtes vrijwel permanent aan, terwijl de ruimtes niet permanent bezet zijn. Denk hierbij aan vergaderruimtes waar het licht continu aanstaat of specifieke werkruimtes die gebruikt worden voor telefoongesprekken.

Door sensoren in deze ruimtes aan te brengen kunnen mensen niet meer vergeten om de lichten uit te zetten: het licht gaat vanzelf uit als er zich niemand in de ruimte bevindt.

4. Minder papier

Het is een beleid dat steeds meer bedrijven inmiddels voeren: minder papierverbruik op kantoor. In een tijd waar vrijwel iedere communicatie online of per telefoon gaat, is er steeds minder noodzaak voor het gebruik van papier.

Toch zijn er ook nog talloze bedrijven waar gewerkt wordt met grote papieren registers, mails worden uitgeprint en bedrijfsdocumenten in papieren vorm worden verspreid.

Onnodig en voor veel mensen bovendien eerder onhandig dan prettig. Zit je in een positie waar je invloed hebt op het beleid op kantoor, werk dan aan een papierloos kantoor. Een rigoureuze, maar vaak effectieve stap is om simpelweg de printers te verwijderen.

Zo worden werknemers gedwongen om over te stappen op elektrische varianten, wat in bijna alle gevallen zonder problemen mogelijk is.

5. Minder verschillende ruimtes

Zoals al eerder vermeld, kan het hebben van verschillende ruimtes leiden tot een hoger energieverbruik. Niet alleen vanwege verlichting, maar ook door stookkosten: iedere ruimte moet warm worden gehouden.

De ervaring leert dat er minder gestookt wordt wanneer er meerdere grote ruimtes zijn, zoals bij een grote kantoortuin.

Een grote kantoortuin kan zo ingericht worden dat het toch nog stijlvol is en voldoende privacy biedt voor werknemers, terwijl het ook een duurzame oplossing is.