Als bedrijf wil je vaak groeien. Groeien in omzet, groeien in aantal klanten en groeien in aanzien. Het is een lang proces waar je doorheen gaat, maar als je het goed aanpakt zet je als bedrijf steeds kleine stapjes en groei je rustig door. Er zijn veel factoren die een rol spelen in de groei van je bedrijf, maar je werknemers staan altijd centraal in dit proces.

Of je nu een bedrijf hebt met 3 werknemers of 100 werknemers, je kunt niet zonder ze. Personeel is het hart van het bedrijf en zorgt er mede voor dat jouw bedrijf zich blijft ontwikkelen. Het is dan ook niet vreemd dat veel ondernemers altijd op zoek zijn naar de beste werknemers. Zo’n zoektocht naar goede werknemers is alleen niet altijd makkelijk.

Executive search

Een manier van zoeken naar geschikte werknemers die de laatste jaren steeds vaker gebruikt wordt, is executive search. Deze manier van zoeken is vaak gericht op het invullen van specifieke functies door specifieke mensen.

Er wordt hierbij gezocht naar mensen die ergens anders een soortgelijke functie vervullen, maar niet specifiek op zoek zijn naar een nieuwe werkgever.

Executive search is op het juiste moment gesprekken aangaan met dergelijke specialisten en proberen deze mensen te overtuigen om voor jouw bedrijf te komen werken.

Er zijn verschillende bureaus die gespecialiseerd zijn in deze manier van zoeken en jou dus kunnen helpen bij de zoektocht naar de perfecte werknemer.

Werving en selectie

Een andere, wat meer bekende manier van zoeken is werving en selectie. Het grote verschil tussen executive search en werving en selectie is de groep mensen waarin gezocht wordt.

Bij werving en selectie wordt gezocht in een groep mensen die actief op zoek zijn naar een nieuwe of andere functie. Mensen die ingeschreven staan bij een online vacaturebank of mensen die bekend staan als actief werkzoekende.

Een werving en selectiebureau gaat binnen deze groep mensen een aantal personen selecteren die geschikt zouden kunnen zijn voor jouw openstaande functie. Na een aantal gesprekken met deze mensen worden er een paar kandidaten uitgekozen, die aan de potentiële werkgever worden voorgesteld.

Op welke manier je je nieuwe medewerkers ook zoekt, geef het de aandacht die het verdient. Een goed bedrijf kan namelijk niet zonder goed personeel, dus een uitgebreide zoektocht is de tijd en moeite dubbel en dwars waard.