De kans is groot dat je wel eens van de term ransomware hebt gehoord. Dit is een zeer vervelend type computervirus dat er toe kan leiden dat je veel van je persoonlijke gegevens verliest. Wat is ransomware precies en hoe bescherm je jezelf ertegen?

Losgeld

Zoals de naam al doet vermoeden maakt dit type virus gebruik van een ransom, of wel losgeld. Het virus vergrendelt jouw bestanden en vraagt vervolgens om geld om deze weer te herstellen. Een zeer agressieve methode waar al veel personen en bedrijven slachtoffer van zijn geworden.

Uit eigen ervaring weet ik hoe vervelend ransomware kan zijn. Een aantal jaar geleden maakte ik de fout om op een link te klikken in een mail die van mijn mobiele provider leek te komen. Het bleek echter een phising mail met een geïnfecteerde link.

De volgende ochtend kreeg ik een zwart scherm bij het opstarten van mijn PC met de tekst of ik 1000 dollar wilde overmaken naar een zeker account. Al mij data was vergrendeld. De enige manier waarop ik dit destijds heb kunnen herstellen is door een aantal backups uit mijn Dropbox account terug te zetten. De bestanden die ik niet in de cloud had opgeslagen was ik voorgoed kwijt.

Voorkomen is beter dan genezen

Wanneer je met ransomware te maken krijgt is de kans klein dat je je bestanden kunt herstellen. Daarom is in dit geval voorkomen zeker beter dan genezen. Zorg er altijd voor dat je een antivrusprogramma geïnstalleerd hebt op je computer. Er is veel goede gratis antivirussoftware te verkrijgen die ook tegen ransomware beschermt.

Mijn voorkeur gaat uit naar Kaspersky, die zeer grondig jouw device checkt en beschermt tegen gevaarlijk bestanden. Je kunt tegen een kleine prijs upgraden naar een betaald account, waarbij je meer geavanceerde opties ter beschikking krijgt.

Dubbele beveiliging

Ook raad ik je aan om het niet alleen bij een antivirusprogramma te houden, maar om daarnaast antimalware software te installeren. Verreweg het beste programma hiervoor is MalwareBytes.

Naast dat je hiermee jouw apparaat kunt scannen op gevaarlijke malware en ransomware bestanden, heb je hierbij tevens de mogelijkheid om een actief webschild in te stellen dat je tijdens het surfen veilig houdt en gevaarlijke en verdachte sites blokkeert.

Bescherm ook je smartphone

Wat veel mensen niet beseffen is dat je niet alleen op je desktop of laptop het risico loopt om het slachtoffer te worden van een ransomware virus, maar ook op je smartphone. We zien dan ook dat steeds meer mensen te maken krijgen met virussen op hun mobiele telefoon.

Om de één of andere reden beschermen mensen wel hun laptop standaard tegen virussen, maar hun telefoon niet. Dit is een gekke gedachte, gezien je op je telefoon net zo kwetsbaar bent voor aanvallen.

Het is daarom goed om te weten of jouw telefoon beschermd is tegen ransomware en wat je er kunt tegen doen als het je telefoon treft. Meer informatie hierover lees je op https://www.unitedconsumers.com/gsm/smartphone/ransomware.jsp

Conclusie

Voorkom dat je belangrijke data of persoonlijke gegevens zoals foto’s en wachtwoorden kwijtraakt en bescherm je op een adequate manier tegen ransomware. Installeer zowel op je desktop als op je mobiele telefoon goede antivirus én antimalware software, en klik nooit op verdachte links. Zo verklein je de kans dat ook jij in de toekomst slachtoffer wordt van een dergelijke aanval.