Kunststof kozijnen zijn erg onderhoudsarm. Maar dit wil niet zeggen dat je jouw kozijnen helemaal niet hoeft schoon te maken. Om het kunststof netjes te houden kun je ze het best 1 a 2 keer per jaar grondig schoonmaken. Hoe je ze precies moet schoonmaken? Dat lees je in dit blog!

Het schoonmaken van de kozijnen

De kozijnen kun je heel eenvoudig reinigen. Maak bij het reinigen gebruik van een normaal schoonmaaksopje. Hetzelfde soort sopje waarmee je de ramen schoonmaakt. Er zijn een aantal middelen die je absoluut niet moet gebruiken. Denk aan schuurmiddel, een schuurspons of erg agressieve middelen. Dit kan chloor zijn of thinner of spiritus. Dit is absoluut niet goed voor je kozijnen.

Je kunt het aanhechten van vuil langer tegengaan. Dit doe je door ze na de schoonmaak in de wax te zetten. Er is speciale kozijn wax verkrijgbaar. Andere goede opties zijn autowas of boenwas. Dit is ook een stuk goedkoper.

Naast de kozijnen zelf zijn er nog een aantal onderdelen die je schoon moet maken.

Hang en sluitwerk

Het hang en sluitwerk moet je ook goed onderhouden. Als er vuil tussen de scharnieren komt, kunnen deze gaan piepen. Reinig daarom deze onderdelen goed met een drog doek. Vet de scharnieren daarna in met een teflonspray. Je kunt hiervoor beter geen olie gebruiken. Want dit trekt vuil aan. Zorg dat je het hang- en sluitwerk schoonhoudt, dit gaat roesten namelijk tegen.

Rubberen afdichtingen onderhouden

Wrijf 1x per jaar de afdichtingen in met talkpoeder. Een speciaal hiervoor bedoelde onderhoudsstift is ook een optie. Hiermee behoud je de soepelheid en verleng je de levensduur. De stift kun je bestellen bij een groothandel voor auto-onderdelen.

Onderhoudt dus zeker 1 tot 2 keer per jaar de kozijnen als je ze mooi wilt houden. Maak de kozijnen grondig schoon, en dan functioneert jouw kozijn het beste.