De stempel kennen we allemaal, maar er zijn heel veel verschillende soorten stempels en manieren om stempels te gebruiken. Ken jij ze allemaal?

Soorten stempels

Foamstempels

Deze klassieke stempel kost redelijk veel,  maar hij is zeer gelijk en geeft de meest perfecte afdruk. Toch wordt deze stempel steeds minder gebruikt. Dit komt vooral doordat je veel ruimte nodig hebt om deze stempel op te bergen.

Clear stamps

Onder andere de houten stempels worden steeds vaker vervangen door de clear stamps. Deze worden de laatste tijd steeds populairder. Clear stamps zijn gemaakt van een plastic vel met daarop verschillende stempels in een thema.

Hierdoor heb je redelijk veel stempels voor weinig geld. Daarnaast heb je ook een transparant blokje nodig voor gebruik om de stempels op te kleven. Dat ze doorschijnend zijn is een groot voordeel, hierdoor kan je goed zien waar je stempelt.

Na het stempelen is het ook makkelijk om de stempel schoon te maken. Je kan hem dan weer terug op het plastic vel plakken en opbergen.

Inkt voorziene stempels

Deze stempels worden vaak door bedrijven gebruikt, en hebben zelf al de inkt in zich. Dus je hoeft deze niet na elke stempel op een inkt mat te drukken. Deze heb je in verschillende varianten. Het kan zijn dat je je eigen bedrijfslogo op de stempel hebt, maar je kan ook denken aan datums.

Ook hebben mensen die vaak hun eigen handtekening moeten geven, daar een stempel van gemaakt, en daarnaast zijn er ook nog de leuke bloemetjes, diertjes of hartjes.

Het inkleuren van stempels

Stempelkussens

Stempelskussens zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren en maten. Deze kan je best stockeren, maar dit moet je wel doen met het inktkussen aan de onderkant. Zo is hij altijd klaar voor gebruik en blijft hij lang goed.

Potloden of markers

Als je de stempel niet een kleur wilt hebben, kan je ook speciale potloden of markers gebruiken om de stempel in te kleuren.

Speciale effecten

Embossing poeder

Om de embossing poeder te gebruiken, moet je eerst met een transparante inkt een stempel zetten. Hierop kan je dan de poeder strooien, en de overtollige poeder er vanaf schudden.

Daarna moet je dit met een speciale heater verwarmen. Hierdoor smelt en bolt de embossing poeder op. De embossing poeder heb je in veel verschillende soorten kleuren. Denk dan aan goud, zilver, zwart en nog veel meer!

Tip

Op het moment dat je clear stamps wilt gebruiken moet je erop letten dat als je silicone stempels hebt, zal inkt daar niet goed op blijven zitten. Rubber is daar een betere stof voor. op het moment dat je toch voor silicone wilt gaan, kan je ze het best met een nagelvijl even veilen. Op deze manier blijft de inkt wel beter zitten.