Je wil altijd goed werk afleveren, maar dat lukt lang niet altijd. Je doet zo je best, maar bepaalde deadlines heb je gemist. Het kan zijn dat je het jezelf veel te moeilijk maakt, omdat je bepaalde slechte gewoontes hanteert.

Als je deze gewoontes omdraait naar positieve eigenschappen zal je productiviteit enorm toenemen. Je zal goed werk afleveren en veel gelukkiger zijn op je werk. Welke gewoontes kan jij aanpassen om dit te bereiken?

Van isolatie naar hulp

Als je in een dal zit ben je vaak juist minder geneigd om hulp te vragen dan normaal. Je wil niet andere mensen betrekken bij jouw falen en onzekerheden.

Dit moet je toch doen. Als je jezelf eenmaal geïsoleerd hebt, wordt het alleen maar lastiger om hulp te vragen. Op deze manier kun je zeer lang bij één taak blijven hangen zonder dat je vooruitgang boekt.

Dit hakt enorm in op jouw productiviteit. Vraag dus juist zo snel mogelijk om hulp voordat je jezelf isoleert. Mensen zijn veel meer bereid om te helpen dan je denkt.

Hak knopen door

Knopen niet doorhakken is zeer vermoeiend. Het levert stress op en geen garantie dat je uiteindelijk toch de juiste keuze neemt.

Stel dit dan ook niet onnodig uit. Een knoop doorhakken zorgt altijd enigszins voor een opgelucht gevoel, ongeacht of je de juist beslissing hebt genomen.

Je zal ook zien dat je percentage goede keuzes niet zal afnemen als je sneller knopen doorhakt.

Plan rust in

Rust is een essentieel onderdeel van productiviteit. Je moet actief bezig zijn met het inplannen van rust en tijd voor jezelf.

Een pauze inplannen is een investering in de productiviteit van de rest van de dag. Zet deze rust ook in je agenda.

Als je dit niet in je agenda zet, zal het altijd verleidelijk te zijn om toch iets te gaan doen of die ene collega even snel te helpen.

Van uitstel komt afstel

Lastige taken worden niet makkelijker als je ze later doet. De kans dat je een eureka moment krijgt is klein, dus vestig daar niet je hoop op. Uitstel leidt alleen maar naar het risico dat je uiteindelijk tijd te kort hebt.

Blok dus die lege middag die deze week nog hebt voor je lastige klus en voer hem uit. De kwaliteit van je werk zal alleen maar toenemen. Daarnaast heb je nog tijd om het later nog een keer na te lopen.

Een andere mindset

Deze gewoontes hebben allemaal iets gemeen. Ze vergen een verandering van je mindset. Van in jezelf keren naar aanpakken en naar buiten stappen. Te veel nadenken over wat je moet doen, levert alleen maar stres op.

Pak die lastige klus dus met beide handen aan en hak die knoop door. Als je er niet uitkomt, vraag je gelijk om hulp, zodat jij op tijd die klus afkrijgt. En na welgedane arbeid verdien jij je rust.

Die rust heb je vanzelfsprekend al ingepland in je agenda. Pas deze gewoontes aan en je productiviteit en welzijn zullen toenemen.