Het is altijd een hele beproeving, het sollicitatiegesprek. Uren van voorbereiding komen samen in dit gesprek van slechts één uurtje. Het gaat allemaal goed, totdat die lastige vraag komt en je met je mond vol tanden staat.
Dit is echter je kans om hier mee te leren omgaan. Hieronder kun je lezen hoe je specifieke lastige vragen moet beantwoorden en hoe je in het algemeen lastige vraagstukken moet aanpakken.
Wat zijn je zwakte/verbeterpunten?
Je gesprekpartners beginnen meestal eerst met de gemakkelijkere tegenhanger: Wat zijn je sterke punten? Deze vraag is veel makkelijker te beantwoorden, omdat je de goede kant van je mag laten zien.
Iets wat je al het hele gesprek aan het doen bent. Als ze echter die vraag stellen kun je ook de tegenpool verwachten. Deze vraag komt zo vaak voor dat je het antwoord al van tevoren klaar moet hebben.
Om deze antwoorden te vinden, kun je beginnen met kijken naar je sterke punten. Als deze doorslaan wat voor negatieve eigenschap levert dat dan op? Ben je zeer analytisch, rationeel en nuchter ingesteld?
Wellicht slaat dit door naar afstandelijkheid. Ben je een doener, een leider en sociaal? Misschien slaat dit door naar opdringend of onderdrukkend.
Zodra je je verbeterpunten hebt gevonden, begin je met het tweede deel van je antwoord. In dit deel beschrijf je hoe je werkt aan je verbeterpunten. Illustreer dit ook met voorbeelden in je werk of persoonlijke leven.
Dit tweede deel is het belangrijkste onderdeel dat de interviewers willen zien. Hoe los je je problemen op?
De ‘creatieve’ vragen
Soms worden er vragen gesteld die ogenschijnlijk nergens op slaan. Als je hier niet op voorbereid bent, kan dit je van je à propos gebracht worden.
Denkt hierbij aan vragen als “Als je een dier zou zijn, welk dier zou je dan zijn? Of “Als je drie wensen zou mogen doen, wat zou je dan wensen?”.
Wanneer je zo’n vraag krijgt, moet je je gelijk realiseren dat het totaal niet uitmaakt wat je zegt. Het belangrijkste is dat je met zelfvertrouwen een snel antwoord geeft. Handel ze snel af en ga verder met het gesprek.
Je mag best even nadenken
Lastige vragen zijn lastig voor een reden. Het is oké om even de tijd te nemen om een antwoord te formuleren.
Je moet natuurlijk niet minuten gaan piekeren, maar je kan wel gewoon zeggen “Goede vraag, daar moet ik even over nadenken.”.
Neem een paar seconden om je hele antwoord te bedenken en antwoord dan met zelfvertrouwen. Als je gelijk begint met je antwoord is er het risico dat je een antwoord geeft waar je niet achter staat.
Je kan gelijk een richting ingaan met je antwoord waar je je niet meer kan redden. Interviewers vinden het echt niet erg als je even nadenkt, dus maak daar gebruik van.
Voorbeelden!
Je wil jezelf en je goede eigenschappen verkopen en de beste manier is om deze eigenschappen in actie te laten zien.
Geef specifieke voorbeelden van je leiderschap, je probleemoplossend vermogen en je teamspirit. Dit overtuigt de interviewers dat je jouw goede eigenschappen ook daadwerkelijk bezit en kan toepassen.