Het aantal burn-outs is de laatste jaren enorm aan het stijgen. Toenemende werkdruk levert constante stres totdat het te laat is. Het komt voor in alle beroepsgroepen. Zowel in de competitieve cultuur bij grote bedrijven als bij de leraren voor de klas, vallen mensen steeds vaker langdurig uit door een burn-out.

Het is dan ook verstandig om de signalen van een dreigende burn-out te herkennen en maatregelen te nemen, zodat jij niet uitgebrand thuis hoeft te gaan zitten.

Hier zijn enkele tips om de burn-out te voorkomen.

Plan je werkzaamheden voor de dag in

Bepaal aan het begin van de dag wat je aan het eind gedaan wil hebben en wees hier realistisch in.

Als je deze werkzaamheden gedaan hebt, is het ook klaar. Ga gewoon gelijk naar huis. Er is altijd meer werk om te doen, dus als je geen grenzen voor jezelf zet, kun je jezelf helemaal kapot werken.

Door de hoeveelheid werk van een dag vooraf te bepalen, kun je voor jezelf ook zeggen wanneer je klaar bent. Op deze manier hoef je je niet schuldig te voelen dat er nog werk openligt.

Besteed tijd aan een hobby

Na een lange zware werkdag is het misschien het laatste waar je zin in hebt. Je hebt het huishouden nog te runnen, je moet nog dit en je moet nog dat.

Toch is het belangrijk om tijd te maken voor je hobby’s. Een uurtje bezig zijn met je passie kan je enorm doen opfleuren en geeft je een grote stoot energie.

Blok deze hobbytijd ook in je agenda. Zet er tijd voor opzij en hou je ook aan je planning.

Wen jezelf gezonde leefgewoontes aan

Mensen die niet gezond leven hebben een vergroot risico op een burn-out. Ga dus bewust met je gezondheid om.

Neem ’s avonds de tijd om een gezonde maaltijd vers te bereiden en zorg dat je minstens 7 uur slaap pakt elke nacht.

Ben onbereikbaar

Als je klaar bent met werken, dan ben je klaar.

Als je thuiskomt, zet je gelijk je werktelefoon uit. Je baas of je collega’s hebben niet het recht om jou 24/7 te mogen contacteren. Jij hebt recht op tijd voor jezelf.

Zorg dus dat niemand deze kan afpakken. In het uiterste geval zorg je dat je alleen bereikbaar bent voor noodgevallen.

Neem controle

Het komt erop neer dat je werk los moet kunnen laten. Je wordt betaald voor 40 uur, dus ga niet structureel 80 uur aan de bak.

Plan actief andere zaken in je agenda. Maak tijd voor je hobby, maak tijd voor je familie en maak tijd voor jezelf.

Als je deze zaken in je agenda zet, is het ook makkelijker voor jezelf te rechtvaardigen om deze dingen te doen. Scheid ook je werk en je persoonlijke leven. Tijdens je persoonlijke tijd ben je niet met werk bezig (telefoon uit!) en vice versa.

Voel je een burn-out aankomen? Twijfel dan ook niet om hulp te zoeken. Praat met naasten en zoek eventueel professionele hulp.