Iedereen heeft er wel eens last van: stress op het werk. Sommige hebben er meer last van dan de ander. Werkstress kan leiden tot allerlei klachten, van lichte tot ernstige gezondheidsproblemen op de langere termijn. Denk bijvoorbeeld aan: concentratieproblemen, spanning in schouders, versnelde hartslag, moeheid of hoofdpijn.

Dit zijn allemaal signalen waarmee je lichaam aangeeft dat het op een bepaald moment te veel wordt.

Het is daarom van belang om iets te doen met deze signalen. Bijvoorbeeld door vaker nee te zeggen en voel je simpelweg minder verantwoordelijk voor taken waar je eigenlijk weinig tot niks aan kan doen.

Hieronder hebben wij vijf nuttige tips om werkstress te voorkomen voor je verzameld. Doe iets met deze tips en ervaar minder werkstress.

Tip 1: Bewaak je grenzen

Het is van belang dat je zelf goed kan aanvoelen wanneer iets voor jou te veel wordt. Het is daarom aangeraden om goed naar de signalen van je lichaam te luisteren. En nog belangrijker: doe iets met deze signalen en je eigen gedachten.

Als je regelmatig aan het malen bent over je werk, zegt dat genoeg. Neem de tijd om stil te staan en doe iets rustiger aan.

Tip 2: Sluit je werkdag af

Iedereen kent het wel. Je rijdt of fietst terug vanaf je werk en je gedachten zitten nog helemaal bij de planning voor komende dagen. Dit betekent dat je niet bewust genoeg je werkdag hebt afgesloten.

Op het moment dat je jouw werkplek afsluit moet je ook je gedachten over werk stoppen. Het kan helpen om aan het einde van de werkdag een planning voor de volgende dag te maken.

De dingen die je niet moet vergeten heb je op papier staan en hoef je dan niet meer over na te denken. Laat de taken los en creëer rust in je hoofd.

Tip 3: Vaker “nee” zeggen

De oplossing tegen werkstress zit hem vaak in het vaker zeggen van “nee”. Heb je tijd voor een nieuwe opdracht? Kan je me even helpen?

En kan je vandaag iets langer blijven? Allemaal vragen die je vaak beantwoord met “ja”. Echter zal het een hoop stress op het werk besparen als je gewoon eens “nee” zegt.

Meer tips over het voorkomen van werkstress vind je op Arboned.nl!