Voor sommige mensen is het tweede natuur, voor andere een enorme klus. Het is echter zeker dat netwerken essentieel is voor vooruitgang in jouw carrière. Goed netwerken is echter niet makkelijk en als je niet oplet, maak je enkele cruciale fouten waardoor al dat netwerken niks oplevert.

Netwerken is een vaardigheid en vaardigheden kun je leren. Is netwerken voor jou nog steeds lastig? Heb je steeds het gevoel dat je na een netwerkborrel niks bereikt hebt?

Bekijk dan eens deze tips van Managing-IT.nl.

Echte dialoog voeren

Het is vaak verleidelijk om jezelf te gaan verkopen aan iedereen die je tegenkomt. Netwerken is echter tweerichtingsverkeer. Het is belangrijk om echt aandachtig te luisteren naar je gesprekspartner.

Laat in je reactie ook zien dat je hem of haar gehoord hebt en dat je hebt nagedacht over wat ze zeiden.

Als je een echte dialoog voert, zal je gesprekspartner je veel beter onthouden dan als je alleen maar afwacht tot jij wat mag gaan zeggen over jezelf.

Zie het als een uitdaging

Goed netwerken is een kunst, dus zie het ook als een uitdaging. Als je het als een rotklusje ziet, merkt iedereen dat vrij snel op.

Als mensen waarmee je netwerkt je dan herinneren is het om de negatieve energie die je uitstraalt. Dat wil je natuurlijk niet hebben! Als je netwerken als een uitdaging ziet, kun je tijdens het netwerken veel meer succeservaringen beleven en dit straal je dan ook uit.

Het is ook veel meer uitnodigend om met een enthousiast persoon te netwerken dan met iemand die nors voor zich uitstaart.

Zet ook doelen die je wil behalen tijdens het netwerken. Denk aan doelen als van iedereen zijn grootste passie naast werk te weten komen of zoek bij iedere gesprekspartner iets wat jullie gemeen hebben.

Bescheidenheid siert je

Natuurlijk wil je dat iedereen jou en je prestaties in zijn achterhoofd zal houden na het netwerken.

Als je echter te hard hiervoor pusht dan zal daarbij ook een nare bijsmaak blijven hangen. Je mag best trots zijn op je prestaties en dit laten zien, maar als je hier constant over door blijft gaan kom je arrogant of toondoof over.

Het is goed om af en toe iets terug te stappen en andere mensen de ruimte te geven om te spreken.

Luister dan ook weer aandachtig naar hen. Gezonde bescheidenheid is een eigenschap die veel mensen kunnen waarderen.

Leer de persoon kennen

Al maak je nog zo’n goed indruk met je professionele prestaties en ervaringen, als je mensen niet persoonlijk leert kennen, onthouden ze je niet.

Het is belangrijk dat je een persoon koppelt aan je prestaties. Laat je persoonlijkheid dus naar voren komen tijdens het netwerken. Je moet geen onecht zakelijk persona aannemen.

Neem ook de moeite om de personen waarmee je netwerkt persoonlijk te leren kennen. Zoals gezegd, netwerken is tweerichtingsverkeer. Als je de moeite neemt om een persoonlijke connectie te smeden, zal je onthouden en onthouden worden.

Goed netwerken kan enorme voldoening geven, dus ga die uitdaging aan en bouw jouw netwerk.