Vaak als je aan een project werkt, staat de domeinnaam al vast. Maar soms is het nodig een nieuwe domeinnaam vast te leggen, bijvoorbeeld voor een nieuwe website of een blog. Hieronder geven wij zes snelle tips om mensen te helpen bij het selecteren van de beste domeinnaam.

Waar mogelijk…

1. Houd de domeinnaam kort.

Kortere domeinnamen zijn eenvoudiger te typen en te onthouden. Ze zorgen ook voor meer ruimte in tekens in de URL na de schuine streep op subpagina’s – die er beter uitzien in de SERP’s (pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines).

Kortere domeinnamen passen ook beter op visitekaartjes en andere gedrukte media.

2. Maak het eenvoudig om te typen.

Vergelijkbaar met het bovenstaande punt; als een domeinnaam moeilijk kan worden ingetypt, vanwege spelling, lengte of het gebruik van ‘onbekende’ woorden, raak je een groot deel van je merkwaarde kwijt.

Een domeinnaam zoals fiverr.com kan bijvoorbeeld een uitdaging zijn om te onthouden, heeft het twee “f” s of twee “r” s?

3. Probeer zoekwoorden te gebruiken.

Wanneer je voor het eerst begint met het zoeken naar een domeinnaam, probeer dan één van je zoekwoorden in de URL te gebruiken.

Stel een lijst samen van je top-zoekwoorden en probeer ze toe te voegen als voorvoegsels of achtervoegsels om goede domein ideeën te creëren. Speel met de zoekwoorden tot je een goede match kunt vinden.

4. Match verwachtingen.

Een bezoeker moet gelijk weten waar de website over gaat wanneer zij voor de eerste keer over je domeinnaam horen.

Als je domeinnaam niet vermeldt wat je doet, moet je mogelijk meer tijd en geld besteden aan branding.

5. Kies de juiste markt.

Veel mensen die het internet in Amerika gebruiken, gaan er nog steeds automatisch van uit dat .com alles is wat er is – dus als je wilt richten op de Amerikaanse markt, kies dan voor een .com extensie.

In bijvoorbeeld Australië zijn de verwachtingen anders. Australiërs erkennen een website als zijnde voor hen als ze een lokale domeinnaam gebruiken.

De domeinnaam die je nu kiest, blijft nog lang, dus doe gedegen onderzoek en check domeinnamen die vrij zijn. Een beetje voorbereid werk zal de moeite waard zijn in de toekomst.