Het is typisch Nederlands om overal over te klagen. Werk is hier natuurlijk geen uitzondering op. Werkdruk, collega’s, salaris, er is altijd wel iets te klagen. Maar de waarheid is, is dat de Europese Unie een van de beste omgevingen is om te werken.

Natuurlijk hebben mensen in de EU het beter dan in Afrika, maar zelf vergeleken met andere ontwikkelde landen, zoals de Verenigde Staten, hebben we het goed. Heel goed zelfs.

In de Verenigde Staten heeft zich een haast toxische werkcultuur ontwikkeld, waar jezelf naar een burn-out toe werken de norm is.

Lange dagen

De Verenigde Staten kennen de langste werkdagen van de westerse wereld. Met een gemiddelde van 47 uur per week voor fulltime werknemers. Dit is ruim 10 uur meer dan de gemiddelde Nederlandse werkweek van 36 uur.

In de Europese Unie is het zelf vastgelegd dat iedereen het recht heeft om minder dan 48 uur te werken. Dit zou in de Verenigde Staten voor veel werkenden niet haalbaar zijn. Het probleem is dat in de Verenigde Staten het idee heerst dat meer uren gelijk staan aan meer werk.

Europeanen zijn wat dat betreft meer gericht op efficiëntie. Als je je werk niet in 40 uur gedaan krijgt, ben je voor Europeaanse standaarden inefficiënt.

Pauze? Wat is dat?

Amerikanen nemen nauwelijks pauze tijdens het werk. Meer pauze is minder uren en dus minder werk, aldus de Amerikaanse gedachte.

Je luncht als Amerikaan dus achter je bureautje terwijl je gewoon doorgaat met werk. In Nederland is de lunchcultuur ook nog vrij sober. Een boterham met kaas in een half uur naar binnen duwen en dan weer door.

Vergelijk je het echter met Zuid Europese landen dan is het echt een wereld van verschil. In mediterrane landen worden er soms wel uren lunchpauze genomen inclusief siësta.

Koffiepauzes kennen de Amerikanen ook niet. Je slappe automaatkoffie drink je ook braaf achter je pc op terwijl je die belangrijke uren klokt.

Vakantie

In de Verenigde Staten krijgen de meeste mensen slechts twee weken betaald vakantieverlof per jaar.

Dat is een magere 4% van de weken per jaar.

In Nederland is het minimale aantal weken vakantieverlof 4 weken en vaak krijg je zelfs meer.

Vele studies geven ook aan dat vakantie enorm belangrijk is voor het welzijn van je werknemers, maar deze worden in de VS genegeerd.

Nauwelijks geboorteverlof

Het komt vaak ter sprake in Nederland. Hoe weinig verlof mannen krijgen bij de geboorte van hun kind.

Vergelijk dit met Zweden, waar een vaderschapsverlof van 3 maanden niet vreemd is, dan lijkt het Nederlands verlof maar karig. In de Verenigde Staten bestaat vaderschapsverlof nauwelijks.

Mannen moeten toegewijd zijn aan hun carrière, aan de heilige uren, dus nemen ze niet of nauwelijks verlof.

Zelfs vrouwen moeten zo snel mogelijk terug naar de werkvloer. Het is kiezen of huisvrouw worden en tijd met je kind doorbrengen of snel weer aan de bak met het risico dat je het opvoeden van je kind mist.

Dus de volgende keer als je op zijn Nederlands wil klagen, denk dan maar aan de arme werknemers in de VS, want die hebben het pas slecht.