De vakantieperiode komt er weer aan. Elk jaar is dit een enorm gepuzzel om je bezetting voor de vakantieperiode weer rond te krijgen.

Een vakantieplanning maken kan daarom een hels karwei zijn. Met deze 5 tips kan jij goede vakantieplanning maken!

Op tijd vakantiedagen opgeven

Een goede vakantieplanning maken begint bij een goede planning. Laat daarom je medewerkers zo vroeg mogelijk hun vakantiedagen opgeven.

Hierdoor heb jij al een goed beeld bij de planning. Doe dit niet alleen voor de zomervakantie, maar ook voor belangrijke feestdagen, zoals Koningsdag en Kerst.

Inventariseer de werkzaamheden

Vakantieroosters maken gaat gepaard met een overzicht aan werkzaamheden. Zo weet jij hoeveel mankracht er nodig is om het werk gedaan te krijgen. Inventariseer daarom het werkaanbod gedurende de vakantieperiodes.

In een aantal branches is het tijdens de vakanties enorm rustig, terwijl in de horeca en recreatiebranche het werk alleen maar zal toenemen! Pas in dat geval het rooster aan naar de bijbehorende drukte.

Maak een basisrooster

Het klinkt misschien simpel, maar start met het maken van een basisrooster aan de hand van alle vakantieaanvragen die je binnen krijgt. Zo krijg je snel inzichtelijk in welke periode de bezetting mogelijk te klein is en kan je hier een plan voor maken.

Door een goede vakantieplanning te maken, kan jij eindelijk die klussen oppakken die al jaren blijven liggen!

Maak een plan voor onderbezetting

De kans is groot dat medewerkers tegelijkertijd op vakantie willen gaan. Betrek je medewerkers als je je vakantieplanning aan het maken bent. Mogelijk komen ze er zelf uit. Is dit niet het geval?

Bepaal dan wie er vrij kan krijgen op basis van de afspraken in de arbeidsovereenkomsten. Een andere mogelijkheid is om uitzendkrachten in te huren in tijden van onderbezetting.

In de horeca kan je gebruik maken van een speciale horeca uitzendbureau, zodat je flexibele bedieningsmedewerkers kunt inzetten.

Maak de vakantieplanning bekend

Als medewerker wil je weten waar je aan toe bent. Maak daarom de vakantieplanning zo vroeg mogelijk bekend.

Zo kunnen collega’s zien wanneer zij moeten werken of vervanging regelen bij ziekte.