Periodiek investeren in bedrijfsmiddelen is essentieel voor vrijwel iedere onderneming. Machines en computers verouderen, meubilair kan slijten en bij groei is er uitbreiding nodig. Zelfs bij een gezonde groei kan de financiering hiervan echter problematisch zijn vanuit de bedrijfskas.

Bij significante kosten kan een zakelijke lening een goede optie zijn. De kosten worden gespreid over een langere periode, waardoor de investering een minder grote impact heeft over de cashflow van de onderneming.

Nieuwe bedrijfscomputers aanschaffen

Een hoofdpijndossier voor veel ondernemingen uit het MKB is de aanschaf van bedrijfscomputers. Systemen verouderen vrij snel en zeker wanneer het type werkzaamheden veel eist van een systeem is regelmatige vernieuwing verstandig.

De inkoop en aanleg van een nieuw computerpark is echter prijzig: nieuwe systemen die enige tijd mee kunnen zijn duur.

Veel ondernemingen zoeken daarom naar externe financiering om de aanschaf van een nieuw computerpark te bekostigen. Hoewel er bij een zakelijke lening uiteindelijk meer betaald wordt door rente, weegt een dergelijke aflossingsprogramma meestal minder zwaar op de financiën.

Zakelijke lening aanvragen: de afwegingen

Banken bieden zakelijke leningen aan voor dergelijke doeleinden. Een eerste afweging bij het kiezen van de juiste financieringsvorm is het benodigde bedrag. Begroot nauwkeurig de kosten die komen kijken bij de aanschaf en hou ik rekening met accessoires die moeten worden aangeschaft, zoals kabels en wellicht monitors.

Het kan verstandig zijn om de zakelijke lening niet voor de gehele kostprijs af te sluiten, maar de aanschaf deels uit de bedrijfskas te financieren.

Jonge ondernemingen

Een onderneming die nog niet lang actief is of zelfs net gestart is, heeft het doorgaans lastiger bij de aanvragen van zakelijke financieren. Afhankelijk van de leeftijd van de onderneming, moet een gedetailleerd ondernemingsplan worden overlegd inclusief een uitgebreide prognose van de omzet, kosten en winst.

Is de zakelijke financiering specifiek bedoelt voor de aanschaf van bedrijfscomputers, werk de kosten hier van dan in detail uit. Het doel is om de financieringsverstrekkers met zo min mogelijk vragen en zoveel mogelijk zekerheid achter te laten, om de kans op verstrekking van de lening te vergroten.

Gevestigde ondernemingen

Ondernemingen die al enige tijd actief zijn kunnen bij een goede (financiële) gezondheid makkelijker een zakelijke financiering aanvragen. Normaal gesproken moeten de financiële jaarverslagen van voorgaande jaren overlegd worden.

Hiermee kan de bank bepalen of de onderneming de lening zonder problemen kan aflossen.

Hoe streng er wordt gekeken naar de financiële en operatieve situatie van de onderneming hangt vooral af van de hoogte van de aangevraagde lening. Vanzelfsprekend wordt er strenger gecontroleerd bij grote geldbedragen.

Ook wordt er bekeken of de onderneming ingeschreven staat bij het Bureau Kredietregistratie (BKR), waar ondernemingen met schulden (inclusief reeds afgesloten leningen) of betalingsachterstanden geregistreerd staan.

Ook de Belastindienst stelt enkele eisen aan zakelijke financieringen. Op deze pagina kan hier meer over gelezen worden.

Veelvoorkomende eisen zakelijke financiering

Ongeacht het type onderneming en de kredietverstrekker, zijn er enkele eisen die vrijwel altijd naar voren komen:

  • Onderneming minimaal één jaar oud
  • Omzet van € 50.000 per jaar of hoger
  • Gedetailleerde financiële balans overlegbaar