Een website is het uithangbord van je bedrijf. Klanten maken hier kennis met je diensten en producten. Het is daarom van belang dat je een goede website hebt die klanten weet te overtuigen om voor jouw onderneming of winkel te kiezen.

Tegenwoordig kun je op veel manieren een website opzetten. In dit artikel bespreek ik hoe je als ondernemer zonder weinig kennis van internet en IT toch binnen een paar uur een professionele site kunt opzetten met behulp van WordPress.

Wat is WordPress precies?

De kans is groot dat je de term WordPress al wel eens hebt horen vallen. WordPress is een open source platform waarmee je websites kunt bouwen. In eerste instantie was WordPress primair gericht op bloggers, maar tegenwoordig draaien zelfs volledige webshops met duizenden producten hierop.

Het grote voordeel van WordPress is dat het bijzonder eenvoudig is te gebruiken, ook voor mensen zonder veel kennis van design en coderen. Daarbij is het platform zoals gezegd open source, wat betekent dat er een zeer actieve community zowel voor als achter de schermen actief is om WordPress continu te verbeteren.

Hoe kun jij WordPress gebruiken om snel een goede site op te zetten?

Een host kiezen

De eerste stap is om een hostingprovider te zoeken die WordPress aanbiedt. Dit kan bij vele partijen, wij raden WordPress hosting bij Combell aan.

Nadat je jouw domeinnaam hebt geregistreerd kun je via het controlepaneel binnen slechts enkele klikken WordPress op jouw nieuwe site installeren.

Nu kun je aan de slag om jouw website te gaan bouwen.

Een thema selecteren

De volgende stap is om een thema te kiezen voor je nieuwe site. Een thema vormt als het ware de basis van een site. De vormgeving, opzet en functionaliteiten worden voor een groot gedeelte ingesteld door een thema.

Een tweede groot voordeel van WordPress is dat je een zeer groot aantal thema’s om uit te kiezen tot je beschikking hebt. En om het nog mooier te maken, een zeer groot deel van deze thema’s is geheel gratis.

In deze post van Colorlib vind je de 50 beste gratis WordPress thema’s van 2018. Zoals je ziet kun je met een gratis thema al een bijzonder mooie website optuigen.

Wil je een exclusief thema? Voor een prijs van ongeveer 50 euro kun je vaak meer uitgebreidere thema’s kopen. Het voordeel hiervan is dat je een thema hebt dat minder vaak gebruikt wordt en dat je meestal betere support krijgt.

Heb je een thema uitgekozen? Dan kun je deze in je WordPress dashboard met slechts drie klikken installeren. Volg simpelweg de stappen onder het kopje “thema’s”.

Je site vullen

Nadat je een nieuw thema hebt geïnstalleerd is het een kwestie van invulling. Het skelet van je site is nu gereed, jij kunt aan de slag met de content. Dit wil zeggen dat je teksten, afbeeldingen, je logo, producten en overige belangrijke gegevens aan je site kunt toevoegen.

Bij de meeste WordPress thema’s spreekt dit erg voor zich. Je kunt het nog makkelijker voor jezelf maken door een plugin als Elementor of Visual Composer te downloaden. Hiermee kun je namelijk door simpelweg bepaalde blokken toe te voegen en te slepen een site van scratch opzetten.

Alles ingevuld? Top. Je hebt nu in slechts een paar uur tijd een geheel eigen professionele website opgezet voor jouw bedrijf!