Ondernemingen die veelvuldig werken met eigen servers en bijhorende hardware zullen het beamen: het is complex, kostbaar en ingewikkeld zonder specialist. Met de snelle opkomst van cloud computing is dit echter niet meer nodig. Met behulp van een zogenaamd Virtual Data Center (VDC) heb je het gemak van een eigen serverpark, maar niet de bijkomende problemen.

Eigenschappen van een VDC

Een Virtual Data Center heeft in principe alle eigenschappen van een normaal data center: het heeft een processor, geheugen, opslag en bandbreedte.

In principe is een VDC dan ook niets anders dan een virtuele representatie van een fysiek data center, met het verschil dat de gehele omgeving zich in werkelijkheid bevindt bij verschillende data centers.

VDC voor ondernemingen

Voor ondernemingen zijn er diverse voordelen aan een VDC. Een VDC werkt volgens infrastructure as a service, ook wel IaaS. Dit wil zeggen dat infrastructuur (het data center) de service is die wordt aangeboden.

Met eigen servers krijgen ondernemingen te maken met hoge investeringskosten voor het uitbreiden van de capaciteit, de aanschaf van nieuwe servers en de onderhoud hiervan.

Met een virtual data center is dit niet het geval: vrijwel real-time kan de capaciteit uitgebreid worden wanneer dit wordt aangevraagd bij de aanbieder.

Met name voor kleine ondernemingen is dit erg prettig: de voordelen van een uitgebreid data center, zonder de kosten die hierbij normaal gesproken komen kijken. Je hoeft alleen te betalen voor datgene dat je gebruikt, je hoeft niet te gokken op groei en op basis hiervan investeringen te doen.

Een VDC inrichten en beveiligen

Hoewel de cloud de afgelopen jaren een twijfelachtige naam heeft gekregen door hacks, is de cloud in principe veilig bij goede aanbieders.

De beveiliging is doorgaans beter dan de gemiddelde beveiliging van een lokale server bij een kleine onderneming. De grootste risico’s liggen zelfs bij de ondernemer zelf, met het oog op de eigen systemen en mogelijke phishingpogingen van buitenaf.

De dienst zelf is sterk beveiligd met de laatste software en daardoor vrijwel niet te doorbreken door hackers.

Een VDC kan bovendien eenvoudig uitgebreid ingericht worden volgens de wensen van de onderneming. Hiervoor is het wel belangrijk dat er gekozen wordt voor een partij die veel ervaring heeft met het inrichten van een virtual data center.

Veel VDC-aanbieders bieden standaard ook begeleiding aan, zodat ook bedrijven zonder een IT-divisie zonder veel problemen een VDC kunnen openen voor henzelf.

Bijkomend voordeel is dat een virtual data center meestal naadloos aangesloten kan worden op een reeds bestaande IT-infrastructuur van een onderneming.