Apps zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Vrijwel iedereen is in het bezit van een smartphone, tablet of smartwatch. Bedrijven zien steeds vaker de mogelijkheden om middels een mobiele app (potentiële) klanten te bereiken of te bedienen.

Wanneer je als bedrijf een app laat ontwikkelen dan wil je na verloop van tijd de investering terug kunnen verdienen. Daarom is het verstandig om in de beginfase van het app ontwikkeltraject al te kijken naar de mogelijkheden omtrent de verdienmodellen van apps. In dit artikel worden in samenwerking met app ontwikkelaar Coffee IT een viertal businessmodellen op een rijtje gezet:

Betaalde app

Een van de meest voor de hand liggende verdienmodellen is het verkopen van een app. Door geld te vragen voor een download in de app store kan op een relatief eenvoudige wijze geld worden verdient aan een app.

Het nadeel van dit model is dat er tegenwoordig een grote hoeveelheid gratis app in de app stores wordt aangeboden. Hierdoor is het aandeel verkochte apps in de afgelopen jaren afgenomen.

Advertenties

Hoewel veel gebruikers zich irriteren aan advertenties in apps kan dit een zeer waardevol verdienmodel zijn. Wanneer een app een groot aantal actieve gebruikers heeft kunnen advertenties helpen aan het terugverdienen van de investeringskosten.

Freemium apps

Door het aanbieden van een gratis app is de drempel om deze te downloaden laag. Hierdoor zal de app in de regel vaker worden gedownload. Op deze wijze kunnen de gebruikers de app uitproberen.

Om vervolgens volledige toegang te krijgen tot de app of bepaalde functionaliteiten hiervan dienen gebruikers te betalen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van in-app aankopen.

Abonnementen

Dit type verdienmodel wordt steeds populairder. Zo zijn apps steeds vaker verkrijgbaar als abonnement. Denk hierbij bijvoorbeeld aan apps als Spotify of Netflex. Deze twee diensten stellen een gratis app beschikbaar in abonnementsvorm.

Andere verdienmodellen

Naast de bovenstaande beschreven verdienmodellen bestaan er vele andere mogelijkheden om inkomsten te genereren via een mobiele app. Welk verdienmodel voor jouw app concept het meest geschikt is hangt af van het type applicatie, de doelgroep en de gebruikersintentie.

Daarom is het verstandig om je te laten adviseren door een gedegen app ontwikkelaar omtrent de verdienmodellen.