Met de start van het nieuwe jaar storten miljoenen Nederlanders zich op goede voornemens. De één wil afvallen, de ander meer sporten en weer een ander meer tijd doorbrengen met familie en vrienden. Ondertussen leven we allemaal dagelijks online.

In dat licht willen wij nog een goed voornemen voorstellen: je computer ordenen en beveiligen!

1. Bureaublad legen en ordenen

Een opgeruimd bureau is een opgeruimd hoofd, werkt dit voor jou ook? Toch blijkt het vaak lastig het virtuele bureaublad opgeruimd te houden. Een gescand document of een email bijlage belandt toch weer snel even tijdelijk op de desktop waarna je deze vervolgens weer uit het oog verliest.

Probeer in de kerstvakantie zoveel mogelijk bestanden te verwijderen of te verplaatsen, wat je aan het eind nog over hebt maar niet echt vaak gebruikt plaats je gezamenlijk in één mapje.

Voor wie meer op zoek is naar een tool die automatisch orde in de chaos aanbrengt kan dit een handige app zijn.

2. Foto’s ordenen

Vakantiefoto’s zijn snel gemaakt, het ordenen en beheren van 10 jaar aan foto archief kan voor veel mensen vrij dramatisch uitpakken. We raden iedereen aan om snel na de vakantie al een selectie te maken en dubbele foto’s of bijna gelijke foto’s direct te verwijderen.

Vervolgens is een simpele tip het gebruiken van één map per jaar, hier kun je vervolgens weer verschillende vakantiemappen in maken, zo weet je in ieder geval in welk jaar je kunt terugzoeken.

Het vroegere Picasa (van Google) is nu Google Photos geworden en kan nog steeds handig zijn om je foto’s te archiveren.

google photos
Met Google Photos orden je snel al je foto’s.

3: Programma’s opschonen

Een vervelend taakje maar het kan géén kwaad. Ga naar: Configuratiescherm > Programma’s & Onderdelen kijk welke programma’s uit deze lijst je niet of nauwelijks gebruikt.

Deze kun je vervolgens gemakkelijk verwijderen. Het is onnodig dergelijke programma’s op je PC te laten staan, afhankelijk van je besturingssysteem kan dit ook wat snelheidswinst opleveren.

4: Computer beveiligen

We adviseren je het volgende te doen om je PC of laptop voor het nieuwe jaar een stukje veiliger te maken (indien je dit niet al regelmatig doet natuurlijk).

Allereerst raden we je aan de belangrijkste wachtwoorden te veranderen, we begrijpen dat dit vervelend is maar het is toch een goede maatregel. Denk hierbij met name aan het feit dat je niet teveel dezelfde wachtwoorden moet gebruiken.

Stel dat een forum waarvan je lid bent wordt gehackt (zij hanteren lage beveiligingsniveau’s) en je gebruikt dit wachtwoord ook voor je email dan is deze ook gelijk in gevaar.

Zorg vervolgens voor een virusscanner. Standaard zit er wel een virusscanner in Windows (Windows Defender) echter deze is een stuk minder goed dan enkele andere virusscanners zoals BitDefender en Norton. Kijk ook hier voor een overzicht van goede virusscanners op basis van testresultaten.

computer beveiligen
Hou je computer gezond en beveilig ‘m op tijd.

5: Abonnementen Controle

Net als tijdschriften en verzekeringen kan ook het aantal digitale abonnementen ongemerkt oplopen. Ik heb enkel bij mijzelf in enkele minuten al vier abonnementen kunnen ontdekken, loop ze eens na en bekijk of dit voor 2017 nog wel de moeite waard is.

Denk aan: Cloud opslag zoals Dropbox, Virusscanner, Webhosting en Domeinnamen, Email diensten (Aweber of Mailchimp), Backup diensten, Plugins, Betaalde nieuwsbrieven.

6: Backup Maken

Een mooi typisch taakje voor in de kerstvakantie, een backup maken van je belangrijke bestanden.

Je kunt, alles naar een externe harde schijf kopiëren, een automatische backup dienst uitzoeken, een gratis cloud opslagdienst als Dropbox, Google Drive of OneDrive gebruiken of een combinatie van de genoemde opties (onze voorkeur).

 7: Windows Versnellen

Bij elke nieuwe versie van Windows lijkt het systeem toch wel weer wat sneller te worden. Wat helaas blijft is dat het systeem na een vol jaar gebruiken vaak weer wat ‘vol’ raakt en enigszins vertraagt. Met deze stappen kun je gemakkelijk weer iets van de verloren snelheid terugkrijgen.

Windows 7 versnellen: http://www.pctipvandedag.nl/windows-7/10-stappen-windows-7-sneller-maken

Windows 8 versnellen: http://pc-en-internet.infonu.nl/tips-en-tricks/147461-8-tips-om-windows-81-sneller-te-maken.html

Windows 10 versnellen: http://computerworld.nl/software/92109-5-simpele-tips-om-windows-10-sneller-te-maken

Succes met je goede productieve start van 2017!