Bij een lang openstaande rekening kan een bedrijf de diensten inschakelen van een incassobureau. Het incassobureau zal zich het openstaande bedrag proberen te innen bij de wanbetaler. Voordat het incassobureau is ingeschakeld heeft het bedrijf vaak al vele brieven gestuurd met een herinnering voor het betalen van het openstaande bedrag. Als dit bedrag niet of niet helemaal betaald wordt, dan zal het incassobureau de procedure overnemen.

Het proces van een incassobureau

Het bedrijf betaalt het bureau hiervoor en deze kosten zullen bij het openstaande bedrag gerekend worden. In het begin vallen deze kosten nog wel mee, maar deze lopen snel op. De brieven die het incassobureau stuurt zijn vaak niet zo vriendelijk en veel mensen betalen na deze maatregel alsnog hun rekening.

Als na twee a drie brieven nog steeds niets is overgemaakt dan kan het incassobureau overgaan op andere maatregelen. Sommige bureaus zetten mensen in om te bellen en het kan zelfs zijn dat er een incasseerder voor de deur staat.

Ook kan er in overleg met de opdrachtgever overgegaan worden tot officiële maatregelen en kan een deurwaarder ingeschakeld worden en eventueel een rechtszaak aangespannen. De kosten hiervan zijn hoog en zullen ook verhaald worden op de schuldenaar.

Het incassobureau

Iedereen in Nederland kan een incassobureau beginnen, er zitten geen wettelijke restricties aan vast. Ook mensen met een strafblad mogen hun eigen bureau starten.

Veel grote incassobureaus werken nauw samen met deurwaarders en advocaten of het kan zijn dat zij deze in dienst hebben. Als een bedrijf de diensten inschakelt van een incassobureau neemt dit hun veel werk uit handen.

Het is belangrijk in gedachte te houden dat de aanpak van de meeste incassobureaus niet heel vriendelijk is en het de zakenrelatie waarschijnlijk zal verslechteren. Probeer daarom altijd eerst een goed gesprek aan te gaan met de wanbetaler.

LAAT EEN REACTIE ACHTER